De onderzoeksgroep van Ingo Willuhn ontvangt 800.000 euro voor onderzoek ten behoeve van een beter begrip van zenuwverbindingen en de functie van complexe zenuwnetwerken die relevant zijn bij psychiatrische stoornissen. Het onderzoek is onderdeel van een groter project genaamd BRAINSCAPES, een samenwerking tussen de VU, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Amsterdam UMC, TU Delft, het Hubrecht Instituut en het Nederlands Herseninstituut.
“Dit onderzoek stelt de vraag hoe specifieke soorten zenuwcellen worden geactiveerd, en hoe ze pathologisch gedrag veroorzaken zoals we dat zien in diermodellen voor eetstoornissen, drugsmisbruik en depressie,” vertelt Ingo Willuhn. “Binnen het BRAINSCAPES project gaan wij gedragsexperimenten uitvoeren met ratten waarbij we het dopaminesysteem manipuleren door middel van verschillende technieken.”
BRAINSCAPES
De laatste tijd is uit genetisch onderzoek veel nieuwe informatie naar voren gekomen over de genen die betrokken zijn bij hersenaandoeningen. De volgende stap is om deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling en verbetering van mechanistische ziektemodellen. In BRAINSCAPES gaan we nieuwe analytische en experimentele methodes ontwikkelen om te onderzoeken wat voor gevolgen risicogenen hebben voor de werking van specifieke cellen, hun netwerken en functionele output. We willen meer te weten komen over de moleculaire en cellulaire basis van complexe hersenaandoeningen. Aan de hand van die kennis kunnen vervolgens nieuwe behandelingen worden ontwikkeld.
VERNIEUWEND WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
De bijdrage is onderdeel van het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) selecteert in opdracht van de OCW de onderzoeksgroepen. Een van de pijlers van het programma is dat over de disciplines en universiteiten heen wordt samengewerkt. De wetenschappers zetten gezamenlijk excellente wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s op.