fbpx
Menu

Subsidie BIAL foundation voor het Social Brain Lab

Valeria Gazzola, Christian Keysers en Ritu Bhandari van het Social Brain Lab hebben een BIAL subsidie ontvangen voor onderzoek naar het voorspellend vermogen van het brein.

Als je een ober ziet lopen met een fles wijn en een kurkentrekker, dan kunnen we voorspellen dat hij de kurkentrekker op de kurk zet, draait, de kurk uit de fles trekt, een klein beetje wijn in een glas schenkt, de gast laat proeven etc. Dit project onderzoekt, met een zelf ontwikkeld model, welke mechanismen in het brein hier verantwoordelijk voor zijn en wat er gebeurd als de handelingen niet zo gaan als vooraf aangenomen.

Bezoek voor een uitgebreide onderzoeksbeschrijving de Engelse pagina >>.

Delen

Gazzola groep

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de Engelse pagina’s.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer

Keysers Groep

Als we naar een film kijken, worden we meegevoerd door wat de acteurs doormaken: zo gaat ons hart bijvoorbeeld sneller kloppen als we een acteur van een dak zien glijden. Hoe komt dat?

Er zijn hersengebieden die in actie komen als we bepaalde handelingen zien, bepaalde emoties ondergaan of bepaalde sensaties ervaren. Interessant is dat sommige van deze hersengebieden ook actief worden wanneer we zien dat iemand anders een bepaalde handeling verricht, een bepaalde sensatie ervaart of een bepaalde emotie ondergaat. Deze gebieden, die we shared circuits noemen, transformeren datgene wat we zien in wat we zelf zouden doen of voelen in die situatie. Deze shared circuits zorgen ervoor dat we geen moeite hoeven te doen om ons in anderen te verplaatsen: we delen intuïtief andermans emoties, gewaarwordingen en handelingen.

Mijn lab richt zich op het leveren van gedetailleerde inzichten in hoe de hersenen deze opmerkelijke prestatie van empathie precies bereikt. Voor dit doel combineren wij  methoden waarmee wij op niet-invasieve manier de hersenen van mensen in beeld brengen, met ons vermogen om hersenactiviteit bij knaagdieren te meten. Daarnaast onderzoeken wij wat er mis gaat in deze mechanismen bij mensen net stoornissen in sociale cognitie zoals autisme en psychopathie.

Lees meer over ons onderzoek in het boek van Christian Keysers getiteld The Empathic Brain of Het Empathische Brein.

Cover The Empathic Brain

Meer gedetailleerde informatie over deze groep is te vinden op de Engelse pagina.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer