Menu

Roelfsema Groep

Blinden weer laten zien

Ongeveer veertig miljoen mensen over de hele wereld lijden aan blindheid, in Nederland zijn dat er ongeveer zeventigduizend. Bij sommige van de patiënten werkt het oog nog goed genoeg om eventueel in aanmerking te komen voor een netvliesprothese. Netvliesprothesen zijn al toegepast in een aantal patiënten. Bij anderen is het oog te zeer beschadigd. Voor deze laatste groep is het wellicht op den duur mogelijk een camera aan te sluiten op de visuele hersenschors. Het doel is dan om met kleine stroompjes in de hersenen visuele waarnemingen te creëren. Onderzoekers in het Nederlands Herseninstituut testen deze mogelijkheid in apen en in het bijzonder de mogelijkheid om ook complexere beelden rechtstreeks aan de hersenschors aan te bieden.

Het is een in de wereld uniek project dat tot concrete resultaten zal leiden. De eerste tests in patiënten worden in deze fase nog niet gepland, maar naar verwachting kunnen er al over vijf  jaar met de uitkomsten van dit onderzoek mensen worden behandeld.

Het onderzoek vindt plaats met een subsidie van STW, in samenwerking het NESTOR-consortium met daarin Prof. Richard van Wezel, Prof. Marcel van Gerven (Radboud Universiteit Nijmegen), Rainer Goebel (Universiteit Maastricht), Prof. van Bentum (Technische Universiteit Eindhoven) en Prof. Roelfsema (NIN-KNAW) en in samenwerking met Bartimeus, Visio en de Oogvereniging.

Verder lezen/luisteren

Interview met Pieter Roelfsema

Hoe weten je hersenen waar een voorwerp eindigt en de achtergrond begint?

Human/ Clinical studies (Engelstalig)

Nieuwsbericht NWO over start NESTOR-project

Jeroen Perk draagt: een retinachip (Volkskrant, april 2014)

Distinct Feedforward and Feedback Effects of Microstimulation in Visual Cortex Reveal Neural Mechanisms of Texture Segregation” Wetenschappelijk artikel Neuron (juli 2017)

Nadere informatie:

Voor patiënten met oogaandoeningen via Bartimeus

https://www.bartimeus.nl

 

Informatie voor de pers:

Pieter Roelfsema is dit weekend het best per mail te bereiken:

[email protected]

 

Delen

Roelfsema Groep

De Vision & Cognition groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

 

Lees meer