fbpx
Menu

Doneer en laat blinden weer zien

Blinden weer laten zien, dat is het doel van Pieter Roelfsema en het Nederlands Herseninstituut. Met een hersenimplantaat kan een vorm van zicht worden teruggegeven aan iemand die blind is. Dit zorgt voor een enorme verbetering in het dagelijks leven.

Voor dit baanbrekende onderzoek is 6 miljoen euro nodig. Help je mee? Doneer nu en geef blinden hun zicht terug!

 

Doneer en laat blinden weer zien
 

6 miljoen om blinden weer te laten zien

Om blinden weer een vorm van zicht te geven, wordt een bril met camera aangesloten op het deel van de hersenen dat zorgt voor het zicht, de visuele hersenschors. De bril vertaalt de beelden in kleine stroompjes die in de hersenen visuele waarnemingen creëren. Hiermee kunnen blinde mensen vormen waarnemen, door ruimtes lopen en personen herkennen. Een belangrijke stap in het terugkrijgen van hun onafhankelijkheid.

Maar om dit mogelijk te maken, is er 6 miljoen euro nodig. De ambitie is namelijk om in 2023 de eerste visuele prothese in een mens te implanteren. Draag hieraan bij door te doneren aan dit onderzoek.

STEUN HEIN NOORTMAN

Hein Noortman weet hoe het is om niets meer te kunnen zien. Door een tragisch klimongeval werd hij blind. Het leven van de ondernemer en zijn gezin stond in één klap op zijn kop. Als ervaren klimmer was hij op weg naar opnieuw een klimavontuur in de bergen. Maar tijdens de voorbereiding in de klimhal in Rotterdam ging het mis. Hij viel vijftien meter naar beneden en kwam met een klap op de vloer terecht. Vrijwel elk bot in zijn lichaam was gebroken. Na vijf weken ontwaakte hij uit coma. Hij kon niks meer en hij bleek volledig blind.

Maar Noortman zat niet bij de pakken neer. Hij moest opnieuw alles leren: slikken, lopen, praten, bewegen. Tegen alle verwachtingen in kwam hij de val te boven. Zijn lichaam herstelde grotendeels. Behalve zijn ogen. Hij blijft vooralsnog 100% blind. En daardoor mist hij veel van zijn leven en zijn gezin.

 

Hein en Pieter vertelden hun verhaal bij EenVandaag

help hein ooit weer te zien

Heins levensmissie is om die 6 miljoen op te halen. Samen met de Stichting Vrienden van het Herseninstituut nam Hein daarom het initiatief om de campagne BringINsight te starten.

Heins vurige wens is om ooit weer te kunnen zien door de uitvinding van Pieter Roelfsema. Met jouw hulp kan die wens uitkomen. Help je mee? Doneer dan nu!

 

Ik leef iedere dag in een donker gat en ervaar sinds een aantal jaar wat 40 miljoen blinden wereldwijd elke dag ervaren.” – Hein Noortman

 

Ervaar hoe het is om blind te zijn

Hoe loop je door een stad als je niets kunt zien? In de game The Blind Experience vaar je letterlijk blind op je gehoor. Zo ervaar je wat ruim 70.000 blind geworden mensen in Nederland, en wereldwijd 40 miljoen blinden, elke dag ervaren in huis, op straat, in hun leven. Het doel van de game is te navigeren door een virtuele stad, op zoek naar het laboratorium van professor Pieter Roelfsema. Onderweg kom je langs allerlei obstakels en ontmoet je Hein Noortman.

 

Speel The Blind Experience
 

Volg en deel bringinsight

Blijf op de hoogte van de campagne BringINsight via Facebook of Instagram.

Of deel deze pagina op Facebook, Twitter, LinkedIn, WhatsApp of per e-mail.

Doneer nu

Via onderstaand formulier kun je doneren aan dit project. Ook kun je een gift overmaken op het rekeningnummer: NL47 INGB 0006 5027 33 (t.n.v. Stichting Vrienden van het Herseninstituut).

Voor vragen over donaties kun je mailen naar: [email protected]

Met jouw donatie:

  • Kan het Herseninstituut de visuele prothese verder ontwikkelen.
  • Help je mee blinden weer te laten zien.