fbpx
Menu
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Casella Prijs voor Chris de Zeeuw

De Casella prijs 2018 is toegekend aan prof. Chris De Zeeuw voor zijn uitstekende wetenschappelijke bijdrage in de neurowetenschappen, met specifiek aandacht voor de functies van de kleine hersenen.

Relevant zijn de resultaten die gepubliceerd zijn in internationale toptijdschriften. Deze gaan over de mechanismen achter synaptische plasticiteit en activering van neuronen in vivo, tijdens specifiek gedrag. De resultaten leveren belangrijke scenario’s op voor toekomstige neurowetenschappelijke studies en dragen ook bij aan mogelijke toepassingen in de biomedische sector.

Almo Collegio borromeo 

De Casella prijs wordt toegekend door het Almo Collegio Borromeo, een particuliere universiteit in Pavia, Italië. Deze universiteit wordt door het ministerie van Onderwijs, Universiteiten en Onderzoek van Italië (MIUR) erkend als een “hooggekwalificeerd cultureel instituut”. Collegio Borromeo werd in 1561 opgericht door kardinaal St. Charles Borromeo, die een instelling wilde creëren voor jonge veelbelovende studenten die het financieel niet breed hadden. Dit is nog steeds het doel van de Collegio Borromeo Foundation.

Bron: Collegio Borromeo

Delen
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Een van de belangrijkste uitdagingen in de neurowetenschappen is om te ontrafelen hoe het geheugen werkt. De groep van Chris de Zeeuw probeert dit centrale thema te onderzoeken door de signalen van de kleine en de grote hersenen te bestuderen tijdens het aanleren van bewegingen.

In de podcast Master the Mind vertelt Chris de Zeeuw meer over het onderzoek van zijn team naar de kleine hersenen. Luister je mee?

Onderzoek naar de kleine hersenen

Chris de Zeeuw vertelt in het kort over zijn onderzoek

 

Interview voor Erasmus Studio

Chris de Zeeuw slaagde er – onder meer dankzij nieuwe, zeer nauwkeurige meettechnologie – in om voor het eerst inzichtelijk te maken wat er in de hersenen gebeurt als we een gedachte hebben, ons concentreren of een keuze proberen te maken. Zijn bevindingen (die leidden tot publicaties in Nature en Science Advances) worden alom bejubeld en gezien als een paradigmashift in het hersenonderzoek.

Eredoctoraat voor Karl Deisseroth

Prof. Karl Deisseroth ontvangt een eredoctoraat uit handen van Chris de Zeeuw, voor zijn baanbrekende hersenonderzoek. Hij wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die het mogelijk maakt om met licht specifieke hersencellen te activeren. Deisseroth kreeg zijn eredoctoraat in het kader van de 108e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op maandag 8 november met als thema Health, Technology & Society.

Lees meer