Menu

La Fleur Groep

Diepe hersenstimulatie reguleert bloedsuiker

Onderzoekers van het AMC, waaronder Susanne la Fleur, en de universiteit Yale hebben aangetoond dat elektrische stimulatie van de hersenen (Deep Brain Stimulation of DBS) de bloedsuikerregulatie bij mensen verbetert. Dit hebben zij op 23 mei 2018 in Science Translational Medicine gepubliceerd. Het onderzoek brengt voor het eerst de relatie tussen elektrische stimulatie van de hersenen en insulineregulatie in beeld, en kan in de toekomst leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2.

Onderzoek bij dieren heeft laten zien dat de hersenen een rol hebben in de bloedsuikerregulatie. Voor het eerst is aangetoond dat deze suikerregulatie verbetert door de elektrische stimulatie (DBS) van een hersengebied dat gevoelig is voor beloningen, en dat de eetlust reguleert.

In het AMC wordt DBS al langer toegepast bij Parkinson en bij ernstige dwangstoornissen. Hoofdonderzoeker en internist-endocrinoloog dr. Mireille Serlie bestudeerde een patiënt met diabetes die voor zijn dwangstoornis werd behandeld met DBS en vond een verbetering in de bloedsuikerregulatie. Dit gaf aanleiding tot verder onderzoek. Ze ontdekte dat bij patiënten met een dwangstoornis DBS de werking van het hormoon insuline versterkt. Het hormoon insuline houdt de bloedsuikerspiegel in evenwicht.

DE WERKING VAN DIEPE HERSENSTIMULATIE OP DOPAMINE

Al eerder toonden onderzoekers van het AMC aan dat DBS in dit hersengebied de neurotransmitter dopamine verhoogt. Dopamine is een signaalstof die betrokken is bij eetlust en de motivatie om te gaan eten. De onderzoekers beredeneerden dat dopamine in dit hersengebied invloed heeft op de bloedsuikerregulatie door de werking van insuline te verhogen. Zij testten vervolgens of het omgekeerde dan ook waar was: een tekort aan dopamine verslechterde inderdaad de bloedsuikerwaarde. Tot slot werd, door onderzoekers van de universiteit Yale in de VS, bevestigd dat specifieke stimulatie van dopaminecellen in muizen de bloedsuiker verlaagt.

“Deze studie toont aan dat elektrische manipulatie van een specifiek gebied in de hersenen de bloedsuikerregulatie verbetert. Deze studie vormt de basis voor verder onderzoek naar de mogelijkheid van de behandeling van suikerziekte via medicamenteuze, elektrische of misschien wel magnetische beïnvloeding van de hersenen”, aldus Serlie. In de komende jaren moet onderzoek aantonen hoe de hersenen via dopamine de bloedsuikerspiegel verlagen en welk hersengebied de grootste rol speelt bij de beïnvloeding van de bloedsuiker, en daarmee het meest in aanmerking komt voor behandeling.

Bron: AMC

Delen

La Fleur Groep

De prevalentie van obesitas en suikerziekte is de afgelopen jaren gegroeid tot epidemiologische proporties. Eén van de belangrijkste redenen voor deze twee metabole verstoringen is de overvloedige inname van vet en suiker. Recente studies hebben laten zien dat zowel bij volwassenen als kinderen de inname van (verzadigde) vetten en suikerhoudende drinken de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt.

Vet en suiker zijn beide belangrijk voor het functioneren van de hersenen, echter de hersenen hebben geen opslag- of productiecapaciteit en zijn dus afhankelijk van wat er circuleert in de bloedbaan. Door eten te stimuleren kunnen de hersenen voorzien in deze behoefte en daarnaast zijn er verschillende weefsels in het lichaam die voorraden kunnen aanleggen, zoals de lever en vet. Dus door zowel eten als metabolisme van lever en vetweefsel te beïnvloeden kunnen de hersenen zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Door de belangrijke rol die de hersenen spelen in eetgedrag en metabolisme kan het ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte. Het is bekend dat bij obesitas de hersenen veranderen, en dit zou goed kunnen door de overvloedige inname van vet en suiker. Aangezien de hersenen ook een belangrijke rol spelen bij het aansturen van glucose metabolisme, kunnen veranderingen in de hersenen ook bijdragen aan de ontwikkeling van suikerziekte.

De la Fleur-groep onderzoekt het verband tussen voedingssamenstelling en de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte en richt zich daarbij op de rol van de hersenen.

Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van een groter (pre-)klinisch onderzoeksteam binnen de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het Academisch Medisch Centrum (AMC) waarin klinisch en pre-klinische onderzoekers nauw samenwerken.

 

 

Lees meer