fbpx
Menu

Van Someren Groep

Europese subsidie voor het vastleggen van slaapkwaliteit

Slaapprofessor Eus Van Someren is een van de vijfenvijftig winnaars van de European Research Council die een ‘ERC Proof of Concept’-beurs hebben ontvangen. De subsidie stelt de groep van Van Someren in staat om samen met wetenschappers en bedrijven over de hele wereld tools voor geautomatiseerde signaal analyse te ontwikkelen, specifiek gericht op het vastleggen van slaapkwaliteit.

Slaaponderzoek

Wat maakt slaap zo belangrijk voor onze gezondheid? Men heeft lang gedacht dat het vooral belangrijk is dat je genoeg slaap krijgt. Maar nu vond Van Someren in een eerder project dat het bij slaap geen kwestie is van ‘hoe meer hoe beter’. Te lang slapen kan zelfs negatieve effecten hebben als de slaap niet van goede kwaliteit is. Het is niet zozeer de duur van de slaap, maar de kwaliteit die ertoe doet.

Van Someren ontdekte dat rusteloze slaap het verwerken van emoties gedurende de slaap belemmert. Bij heel erg rusteloze slaap kunnen stress en spanning zelfs toenemen over de nacht. In dit geval dus ‘hoe meer slaap, hoe slechter’. Inderdaad, beperken van de hoeveelheid tijd die slapelozen in bed doorbrengen kan tot gevolg hebben dat ze zich beter gaan voelen.

Door de toenemende interesse in slaap is er nu een consumentenmarkt voor kleine apparaten die lichaamsbewegingen en/of fysieke variabelen meten. Gekoppeld aan apps geven die apparaten de consument een schatting van de slaapduur. Van Someren vertelt: “wat de huidige apparaten missen, is een betrouwbare schatting van de slaapkwaliteit die nu juist zo belangrijk is. Met deze subsidie willen wij een tool ontwikkelen die het vastleggen van slaapkwaliteit mogelijk maakt”.

ERC Proof of Concept

De ERC Proof of Concept (PoC) –subsidies – € 150.000 per project – kan worden gebruikt om het commerciële of maatschappelijke potentieel van onderzoeksresultaten te verkennen. Zo het geld worden gebruikt om zakelijke kansen te onderzoeken, octrooiaanvragen voor te bereiden of de praktische haalbaarheid van wetenschappelijke concepten te verifiëren. De beurzen maken deel uit van het EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020.

Delen

Van Someren Groep

De eerste stap naar een betere behandeling van slapeloosheid is meer te weten te komen over slechte èn goede slapers. Dat kunnen we alleen met hulp van veel, heel veel, mensen. Als deze ons informatie willen geven over hun slaap, stressgevoeligheid, persoonlijkheid, gezondheid enzovoorts, kunnen we allereerst gaan begrijpen wat voor soorten slecht en goed slapen er eigenlijk bestaan. En de mensen die eigenlijk altijd prima slapen hebben zonder het zich te realiseren het geheim van goed slapen! Als we dit allemaal goed in kaart hebben kunnen we vervolgens gericht zoeken naar oplossingen voor de verschillende soorten slecht slapen.

 

U kunt ons helpen

Deelname is simpel en heel erg waardevol voor het vinden van oplossingen voor slecht slapen. Meedoen bestaat uit niet meer dan af en toe, bijvoorbeeld een keer per week, een vragenlijst invullen of test maken. Thuis, vanachter de computer, wanneer het uitkomt. U krijgt hiervan ook zelf de uitslag. Alle gegevens blijven anoniem en worden veilig bewaard en verwerkt, zonder persoonsgegevens. Wij geven ook uw email-adres onder geen enkele voorwaarde door aan anderen.

Ja, ik help mee

Lees meer