Menu

Roelfsema Groep

Heineken Young Scientists Award voor Jasper Poort

Jasper Poort (33) krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor zijn onderzoek naar hoe onze hersenen snel beslissingen kunnen nemen door te focussen op de belangrijkste informatie.

jasper-poort-jussi-puikkonen-480x300-mailchimp-3Poort werkt aan een vraagstuk dat veel cognitiewetenschappers bezighoudt: hoe kan de enorme hoeveelheid informatie die via onze zintuigen binnenkomt door de hersenen bliksemsnel worden verwerkt en gebruikt voor beslissingen om actie te ondernemen?

Hoe kunnen wij ons veilig bewegen door een drukke stad vol gebouwen, reclameboodschappen, verkeersaanwijzingen en medeverkeersdeelnemers?
Hoe lukt het de hersenen te focussen op de meest belangrijke informatie en de rest te negeren?
Hoe stellen zenuwcellen en hersengebieden zich in op de hun voortdurend omringende overdaad aan informatie?

In 2012 promoveerde Poort aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek dat hij had gedaan op het Nederlands Herseninstituut. Inmiddels is hij als postdoc onderzoeker verbonden aan The Sainsbury Wellcome centre for neural circuits and behaviour aan de faculteit Life Sciences van University College London.

Wetenschappelijk talent

De Heineken Young Scientists Awards stimuleren jong wetenschappelijk talent. Ze worden eens in de twee jaar door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW) uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeld kunnen vormen voor generatiegenoten. De Heineken Young Scientists Awards omvatten een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10.000 euro.

Delen

Roelfsema Groep

De Vision & Cognition groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

 

Lees meer