Menu

Heimel Groep

Hersengebied verantwoordelijk voor oogbewegingen ook betrokken bij zien

Een hersengebied dat wij delen met vissen en reptielen, is naast oogbewegingen ook betrokken bij het doorgeven van informatie naar de visuele hersenschors. Met deze ontdekking begrijpen onderzoekers beter hoe onze hersenen beelden interpreteren en omzetten in actie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Er werd gedacht dat het specifieke hersengebied, de superieure colliculus, voornamelijk betrokken was bij het aansturen van oogbewegingen. Wetenschappers Mehran Ahmadlou en Alexander Heimel van het Nederlands Herseninstituut en collega’s van de Universiteit van Washington, tonen in dit onderzoek aan dat de colliculus de verwerkte informatie zelf ook doorgeeft aan de visuele hersenschors.

Zien

Vanuit het oog lopen er verbindingen naar verschillende hersengebieden. De meeste lopen via het midden van de hersenen naar de visuele hersenschors aan de achterkant. Daar wordt het beeld van het netvlies omgezet naar wat waar te zien is. Er lopen ook verbindingen van het oog naar de superieure colliculus. Bij mensen is dit gebied belangrijk voor het maken van oogbewegingen. De colliculus krijgt bericht van de hersenschors over interessante plekken om de ogen op te richten. Het gebruikt ook de directe informatie uit het oog om te bepalen waarheen de blik gericht moet worden.

Versterken verwerking

Wanneer de wetenschappers de colliculus in muizen, met licht en genetische technieken, heel kort uitschakelden, werd de activiteit in de visuele hersenschors ook minder. De colliculus kan dus de verwerking van interessante plekken in het beeld in de visuele hersenschors versterken om sneller en nauwkeuriger te analyseren.

Deze ontdekking draagt bij aan het begrijpen van de werking van het oog en de hersenen.

Delen

Heimel Groep

De structuur van de hersenschors is opvallend gelijk in alle zoogdieren. Er zijn kleine verschillen in de dikte, de lagen, de zenuwceltypes en de connectiviteit, maar het gebruikt overduidelijk hetzelfde schema.

Dat dezelfde structuur spraak, zicht, tast en alle andere vormen van zintuiglijke informatie kan verwerken, suggereert een circuit met ongelooflijke aanpasbare kracht om gegevens te verwerken. Dit is al meer dan een eeuw duidelijk, maar in de laatste paar jaar hebben we optische technieken gekregen waarmee we de activiteit van de denkende hersenen op zenuwcel niveau kunnen waarnemen en manipuleren. Met deze technieken krijgen we in hoog tempo nieuwe gegevens binnen over de hersenschors.

In het lab van Alexander Heimel onderzoeken we met een combinatie van deze nieuwe calcium imaging en optogenetica technieken en klassiekere electrofysiologie en structurele microscopie hoe de visuele hersenschors in de muis werkt, en hoe de visuele cortex samen met de thalamus en de superior colliculus een dier laten zien.

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer