fbpx
Menu

Heimel Groep

Hersengebied verantwoordelijk voor oogbewegingen ook betrokken bij zien

Een hersengebied dat wij delen met vissen en reptielen, is naast oogbewegingen ook betrokken bij het doorgeven van informatie naar de visuele hersenschors. Met deze ontdekking begrijpen onderzoekers beter hoe onze hersenen beelden interpreteren en omzetten in actie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Er werd gedacht dat het specifieke hersengebied, de superieure colliculus, voornamelijk betrokken was bij het aansturen van oogbewegingen. Wetenschappers Mehran Ahmadlou en Alexander Heimel van het Nederlands Herseninstituut en collega’s van de Universiteit van Washington, tonen in dit onderzoek aan dat de colliculus de verwerkte informatie zelf ook doorgeeft aan de visuele hersenschors.

Zien

Vanuit het oog lopen er verbindingen naar verschillende hersengebieden. De meeste lopen via het midden van de hersenen naar de visuele hersenschors aan de achterkant. Daar wordt het beeld van het netvlies omgezet naar wat waar te zien is. Er lopen ook verbindingen van het oog naar de superieure colliculus. Bij mensen is dit gebied belangrijk voor het maken van oogbewegingen. De colliculus krijgt bericht van de hersenschors over interessante plekken om de ogen op te richten. Het gebruikt ook de directe informatie uit het oog om te bepalen waarheen de blik gericht moet worden.

Versterken verwerking

Wanneer de wetenschappers de colliculus in muizen, met licht en genetische technieken, heel kort uitschakelden, werd de activiteit in de visuele hersenschors ook minder. De colliculus kan dus de verwerking van interessante plekken in het beeld in de visuele hersenschors versterken om sneller en nauwkeuriger te analyseren.

Deze ontdekking draagt bij aan het begrijpen van de werking van het oog en de hersenen.

Delen

Heimel Groep

Het doel van het onderzoek van Alexander Heimel is te begrijpen hoe zicht in actie wordt omgezet, aangeleerd en door instinct. Om deze vraag te beantwoorden, meten hij en zijn team de hersenactiviteit van muizen met electrofysiologie en calciumbeeldvorming door twee-fotonenmicroscopie en micro-endoscopie. Zij verstoren ook selectief de visuele verwerking door optogenetische , chemogenetische en farmacologische middelen om de neurale circuits die ten grondslag liggen aan het kunnen zien te onderzoeken. Hersengebieden die op dit moment onderzocht worden door Heimel en zijn team zijn de visuele hersenschors , de visuele thalamus, de superior colliculus, de zona incerta en het periaqueductal grijze gebied.

 

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer