fbpx
Menu

Heimel Groep

Hersengebied verantwoordelijk voor oogbewegingen ook betrokken bij zien

Een hersengebied dat wij delen met vissen en reptielen, is naast oogbewegingen ook betrokken bij het doorgeven van informatie naar de visuele hersenschors. Met deze ontdekking begrijpen onderzoekers beter hoe onze hersenen beelden interpreteren en omzetten in actie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Er werd gedacht dat het specifieke hersengebied, de superieure colliculus, voornamelijk betrokken was bij het aansturen van oogbewegingen. Wetenschappers Mehran Ahmadlou en Alexander Heimel van het Nederlands Herseninstituut en collega’s van de Universiteit van Washington, tonen in dit onderzoek aan dat de colliculus de verwerkte informatie zelf ook doorgeeft aan de visuele hersenschors.

Zien

Vanuit het oog lopen er verbindingen naar verschillende hersengebieden. De meeste lopen via het midden van de hersenen naar de visuele hersenschors aan de achterkant. Daar wordt het beeld van het netvlies omgezet naar wat waar te zien is. Er lopen ook verbindingen van het oog naar de superieure colliculus. Bij mensen is dit gebied belangrijk voor het maken van oogbewegingen. De colliculus krijgt bericht van de hersenschors over interessante plekken om de ogen op te richten. Het gebruikt ook de directe informatie uit het oog om te bepalen waarheen de blik gericht moet worden.

Versterken verwerking

Wanneer de wetenschappers de colliculus in muizen, met licht en genetische technieken, heel kort uitschakelden, werd de activiteit in de visuele hersenschors ook minder. De colliculus kan dus de verwerking van interessante plekken in het beeld in de visuele hersenschors versterken om sneller en nauwkeuriger te analyseren.

Deze ontdekking draagt bij aan het begrijpen van de werking van het oog en de hersenen.

Delen

Heimel Groep

Baby’s kunnen een lach spiegelen of iemands gezicht volgen. Maar hoe kan het dat we gedrag vertonen dat we nooit eerder hebben gezien? En hoe is het mogelijk dat we individuele mensen herkennen, ook al zien ze er eigenlijk nooit hetzelfde uit? Antwoorden op deze vragen zijn niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor computersystemen die allerlei soorten beeld moeten kunnen herkennen en interpreteren.

Verstijven of wegrennen zijn instinctieve reacties op (potentieel) gevaar. Maar waar in de hersenen wordt dat gedrag opgewekt? En hoe zit het op het niveau van zenuwcellen in elkaar? Het team in de groep van Alexander Heimel onderzoekt bij muizen in welke hersencircuits instinctief gedrag wordt opgewekt en waar habituatie plaatsvindt.

Naast dit onderzoek verdiept het team zich in de vraag hoe het visuele systeem informatie codeert. De kennis die dat oplevert is niet alleen voor mensen van belang, maar kan ook helpen bij het – sneller – ontwikkelen van computer vision, technologie die beelden omzet in informatie. Denk dan bijvoorbeeld aan gezichts- en gedragsherkenning en -interpretatie, aan toepassingen op het gebied van virtual en augmented reality, en aan verbeterde prestaties van zelfrijdende auto’s.

 

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer