fbpx
Menu
Portretfoto Joost Verhaagen

Verhaagen Groep

Innovatiefonds voor de ontwikkeling van gentherapie

Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een subsidie toegekend aan een samenwerkingsproject tussen de Amsterdamse biotech start-up SanaGen B.V. en de onderzoeksgroepen van Joost Verhaagen van het Herseninstituut en Jan Voorberg van Sanquin.

Deze subsidie ondersteund de ontwikkeling van gentherapie voor zeldzame bloedingsstoornissen. Dit samenwerkingsproject wordt medegefinancierd door de PPS-toeslag vanuit de Topsector Life Sciences & Health.

De Topsector Life Sciences & Health stimuleert innovatief onderzoek door publiek-private samenwerking in de Life Sciences & Health sector te begeleiden en ondersteunen.

Zie voor meer informatie het persbericht van InnovatieFonds Noord-Holland.

Delen
Portretfoto Joost Verhaagen

Verhaagen Groep

Wereldwijd hebben vier miljoen mensen een dwarslaesie: een forse beschadiging van het ruggenmerg waardoor de hersenen er niet meer in slagen de spieren aan te sturen. Een dwarslaesie ontstaat vaak door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook doordat een armpje van een ongeboren baby tijdens de bevalling klem zat in het geboortekanaal. Een chirurg kan deze mensen opereren, maar dit leidt vaak maar tot gedeeltelijk herstel. Een nieuwe gentherapie kan op termijn waarschijnlijk wel een oplossing bieden.

Het laboratorium voor Neuro-regeneratie onderzoekt zenuwweefselschade en -herstel. Bij een dwarslaesie kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren, omdat de zenuwvezels tegengehouden worden door het littekenweefsel dat in het ruggenmerg is ontstaan. Wij willen dit littekenweefsel doordringbaar maken voor zenuwvezels, zodat ze erdoorheen kunnen groeien naar de spieren aan de “overkant”. Dan kunnen de hersenen weer met spieren communiceren.

Meer weten over dit onderzoek en gentherapie? Luister dan deze aflevering van de Master the Mind podcast:

Lees meer