Menu

Ariëns Kappers ontvangt postuum medaille van Yad Vashem

Prof. Dr. Cornelius Ubbo Ariëns Kappers heeft vandaag postuum de medaille ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ van Yad Vashem, het centrum voor de Holocaust herdenking ontvangen. De Nederlandse hersenwetenschapper krijgt de medaille voor het helpen van Joden tijdens de Holocaust.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp Ariëns Kappers minstens 300 Joden aan vervolging te ontkomen. Veel Joden probeerden tijdens de bezetting deportatie te voorkomen door een schriftelijk bewijs te laten maken dat ze niet als Joods gezien konden worden. Alleen als er een antropologische verklaring bij zat dat die persoon geen joodse kenmerken had, werden die papieren als aannemelijk beschouwd. Arts en antropoloog Arie de Froe onderzocht hen met Ariëns Kappers, die de verklaringen ook ondertekende. Ariëns Kappers’ handtekening bleek op basis van zijn grote wetenschappelijke reputatie overtuigend genoeg voor de bezetters.

Kappers

C.U. Ariëns Kappers (1877 – 1946) was een medicus en hersenonderzoeker. In 1908 werd hij de eerste directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek, wat toen nog het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek heette. Onder zijn bezielende leiding en die van zijn opvolgers verwierf het instituut een internationale reputatie als centrum voor excellent hersenonderzoek.

Yad Vashem titel

In 1953 heeft Israël het Yad Vashem Instituut opgericht in Jeruzalem voor het herdenken van de miljoenen slachtoffers van de Holocaust. De eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ wordt gegeven aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog grote risico’s namen om Joden te redden.

Lees meer