De onderzoeksinstituten van de KNAW, waaronder het Herseninstituut, starten drie nieuwe samenwerkingsprojecten. De drie projecten krijgen bij elkaar 1,5 miljoen euro uit het zogeheten Onderzoeksfonds KNAW-instituten.
Ecological epigenetics and the brain
Drie KNAW-instituten, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), het Nederlands Herseninstituut en het Hubrecht Instituut, gaan samen de hersenen van koolmezen, muizen en ratten bestuderen. De groepen van Chris de Zeeuw en Ingo Willuhn onderzoeken samen met de wetenschappers van de andere instituten, mede aan de hand van het DNA van de dieren, hoe het gedrag en de hersenen in de loop der tijd zijn geëvolueerd. Ze kijken hierbij naar veranderingen in het epigenoom. Dat is, kort gezegd, de tweede structuur van het DNA. Het gaat dan niet om de volgorde van de DNA-code, maar bijvoorbeeld om de manier waarop het DNA is opgerold in de cellen en om de aanwezigheid of afwezigheid van methylgroepen in het DNA.
De andere projecten richten zich op historische documenten (Huygens ING, IISG) en nieuwe antibiotica uit schimmels (Hubrecht Instituut, Westerdijk Instituut).
Onderzoeksfonds KNAW-instituten
De KNAW meldde in de Strategische Agenda 2016-2020, Wetenschap verbindt, dat ze het onderzoek van de instituten sterker wil verbinden. Daarom is het Onderzoeksfonds KNAW-instituten opgericht. Er is jaarlijks 1,5 miljoen euro beschikbaar voor KNAW-instituten die met elkaar een onderzoeksproject starten. De eerste toekenningen waren in 2016.
Bezoek de website van de KNAW voor meer informatie.