Menu
Lohmann Group
6 april 2018

Oratie Christian Lohmann

Inaugural lectureOratie
Lohmann Groep

Baby’s kunnen gezichten direct na de geboorte zien en herkennen. Dat komt omdat hersenverbindingen meteen informatie uit de buitenwereld kunnen verwerken zonder enige voorafgaande ervaring. Christian Lohman vertelt in zijn oratie hoe zenuwcellen functionele verbindingen vormen in het ontwikkelende brein.

Lohman en zijn onderzoeksgroep ontdekten dat zenuwcellen verbonden zijn met een eerder onverwachte precisie voor het openen van de ogen. Ze onderzoeken hoe zenuwcellen contact met elkaar vinden en informatie verzenden in de levende hersenen met een hoge resolutie microscoop. Ook ontdekten ze geavanceerde biologische mechanismen voor het met uitzonderlijke nauwkeurigheid ‘bedraden’ van neuronen. Lohman wil met zijn onderzoek begrijpen waarom bedrading verkeerd gaat in neurologische ontwikkelingsstoornissen om zo nieuwe wegen te vinden naar betere therapieën.

Christian Lohmann is benoemd tot bijzonder hoogleraar Synaps en netwerkontwikkeling in het centraal zenuwstelsel van zoogdieren. Op 6 april vindt zijn oratie plaats met het uitspreken van de rede:

WIRED FOR LIFE – a nature documentary on brain development.

Wanneer: 6 april – 15:45 uur
Waar: Aula van de Vrije Universiteit, Amsterdam

Bron: Vrije Universiteit

Delen