Steun ons werk
Decorative header background

5 miljoen voor onderzoek naar sekseverschillen bij autisme

11 juli 2023

Komt autisme vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en waarom? Een consortium onder leiding van dr. Aleksandra Badura van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar sekseverschillen bij autisme. Ze krijgen 5 miljoen euro subsidie uit de Nationale Wetenschapsagenda.

Autisme wordt veel vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. Is dit het resultaat van biologische verschillen of van op mannen gerichte wetenschap en gezondheidszorg met diagnostische ‘blinde vlekken’? Gebrek aan kennis over dit onderwerp belemmert de ontwikkeling van goede diagnostiek en daarmee toegang tot zorg voor alle mensen met autisme.

Met het consortium genaamd SCANNER wil Aleksandra Badura, universitair hoofddocent aan de afdeling Neurowetenschappen (Erasmus MC), begrijpen hoe genetische, neurofysiologische en gedragsmatige sekseverschillen bijdragen aan kenmerken van autisme en de ernst ervan. Het doel is om de diagnostiek van autisme te verbeteren door nieuwe oplossingen te introduceren die bruikbaar zijn in eHealth en in de klinische zorg. En ook Wietske van der Zwaag van het Nederlands Herseninstituut is onderdeel van het consortium.

Misdiagnose bij vrouwen

Badura is verheugd over de toekenning van de subsidie: ‘Ik zie het als een erkenning van het publiek en de financieringsinstanties dat we het probleem van mis- en onderdiagnose bij vrouwen moeten aanpakken. Er is nog zoveel te leren over autisme.’

Dit bericht is afkomstig van het Erasmus MC

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk