Steun ons werk
Decorative header background

Ariëns Kappersmedaille uitgereikt aan Karl Deisseroth

7 juni 2022

Karl Deisseroth, hoogleraar bioengineering, psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Stanford, heeft de Ariëns Kappersmedaille ontvangen uit de handen van Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut.

Deisseroth heeft de medaille gekregen voor zijn uitzonderlijke bijdrage op het gebied van neurowetenschappen, in het bijzonder zijn rol bij het ontwikkelen van de instrumenten van optogenetica en helderheid, die een revolutie teweeg hebben gebracht in het veld in al zijn disciplines en onderzoeksgebieden. Bovendien heeft hij met behulp van deze hulpmiddelen zelf onze inzichten ontwikkeld in de circuits in het limbische systeem die ten grondslag liggen aan onze meest elementaire emoties, zoals honger, dorst, liefde, stemming, woede en genegenheid.

Ariëns Kappers

De prijs is genoemd naar Cornelius Ubbo Ariëns Kappers, die in 1908 de eerste directeur werd van het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek, nu het Nederlands Herseninstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De medaille wordt uitgereikt aan wetenschappers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de neurowetenschappen.

Het onderzoek van Ariëns Kappers richtte zich op de vergelijkende neuroanatomie. Ariëns Kappers stond bekend om zijn reizen naar alle uithoeken van de aarde om zijn monsters te verzamelen. Zijn bekendste publicatie is “Die vergleichende Anatomie des Nervensystems der Wirbeltiere und des Menschen“, die in 1936 in het Engels vertaald werd als “The Comparative Anatomy of the Nervous System of Vertebrates Including Man”.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk