Steun ons werk
Decorative header background

Neurowetenschapper Jake Westerberg ontvangt Veni-beurs

17 juli 2024

NWO heeft aan 174 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen. De laureaten kunnen daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Een van de laureaten is Jake Westerberg van het Nederlands Herseninstituut.

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs, maakt onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma en richt zich op onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Zij gaan onderzoek doen binnen de volle breedte van de wetenschap. De projecten die financiering ontvangen richten zich dan ook op de meest uiteenlopende onderwerpen: van het gebruik van algoritmen en AI in het strafrecht tot de rol van darmbacteriën bij onze mentale gezondheid en van het corrigeren van kwantumfouten zoals Sherlock Holmes dat deed tot de verdeling van koloniale winsten in Nederland tussen 1850 en 1860.

Hersenstimulatie om aandacht te verbeteren

Jake zal zijn beurs inzetten voor zijn onderzoek naar hersenstimulatie om aandacht te verbeteren. Onze aandacht wordt gebalanceerd tussen onze innerlijke doelen en objecten in onze omgeving die onze aandacht trekken. Klinische neurologische stoornissen verstoren deze balans vaak, wat leidt tot ongecoördineerde aandacht en afleidingen. Gelukkig weten we dat bepaalde hersengebieden en -circuits bijdragen aan het reguleren van attentie. Het doel van dit project is om te identificeren of een specifiek hersengebied, de Locus Coeruleus, elektrisch gestimuleerd kan worden om aandacht te helpen coördineren en invaliderende afleidingen te verhelpen.

Talentprogramma

Het NWO-Talentprogramma geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereid ons voor op de maatschappij van morgen. Daarom zet NWO in op een diversiteit aan wetenschappers, domeinen en achtergronden. Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het Talentprogramma.
NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.

Bron: NWO

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk