Steun ons werk
Decorative header background

Nieuwe subsidie voor onderzoek naar de kleine hersenen

3 juli 2024

Beeld: Stichting MS Research

Myrte Strik, Wietske van der Zwaag (Nederlands Herseninstituut) en Menno Schoonheim (MS Centrum Amsterdam) hebben een subsidie ontvangen van Stichting MS Research. Het bedrag van € 350.000 zetten zij de komende drie jaar in om de rol van de kleine hersenen in MS te bestuderen en bloot te leggen. 

Wat is bekend over de kleine hersenen bij MS?

De kleine hersenen (cerebellum) spelen een essentiële rol bij complexe taken zoals het verwerken van informatie, praten, bewegen en het geheugen. Ontstekingen en schade in de kleine hersenen komen vaak voor bij mensen met MS. Het gevolg hiervan is dat het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals fietsen of het drinken van een glas water zeer lastig kan worden. Ongeveer 10% van alle aanvallen, ook wel schubs genoemd, zijn gerelateerd aan MS-letsel in de kleine hersenen. Deze schubs in de kleine hersenen, aan het begin van de ziekte, worden ook geassocieerd met een slecht herstel en een eerder begin van een progressieve fase van MS.

Moeilijk om te scannen

Ondanks dat duidelijk is dat de kleine hersenen een belangrijke rol spelen in MS, blijft de exacte bijdrage aan de ziekte onbekend. Hoe kan het dan dat we nog zo weinig weten over de kleine hersenen? Myrte legt uit: “De kleine hersenen worden vaak uitgesloten bij standaard MRI-scans, niet vanwege gebrek aan interesse, maar vanwege de technische uitdagingen. Het is lastig om laesies en ontstekingen in de kleine hersenen met standaard beeldvorming in kaart te brengen. Hierdoor wordt de rol van de kleine hersenen waarschijnlijk onderschat in het ziektebeloop bij mensen met MS.”

7 Tesla MRI scanner

In tegenstelling tot de MRI-scanners, die gebruikt worden in de kliniek, kan met behulp van een 7 Tesla MRI (een extra gevoelige MRI-scanner met een sterk magneetveld) de hersenstructuur en de hersenactiviteit gedetailleerder en nauwkeuriger in kaart worden gebracht, ook van de kleine hersenen. Met deze gedetailleerdere beelden verwachten de onderzoekers mogelijke beschadigen in de kleine hersenen waar te nemen en ook vroeger in het ziektebeloop. Menno geeft aan: “Wij hopen met dit onderzoek te bewijzen dat de kleine hersenen een behoorlijke bijdrage leveren aan hoe het gaat met iemand die MS heeft. En misschien zelf begrijpen waar onverklaarbare klachten vandaan komen. Dit kan leiden tot een betere diagnose van MS en het eerder behandelen van personen met MS.”

Informatieverwerking in de hersenen

Uiteindelijk willen de onderzoekers met deze geavanceerde MRI-scanner ook kijken naar de informatieverwerking van de kleine hersenen bij mensen met MS. Waardoor komt het dat dagelijkse taken soms erg lastig uit te voeren zijn? Wat gaat er mis in het verwerken van informatie en waar? Maar ook hoe leidt dit tot de motorische en cognitieve symptomen bij mensen met MS.

Een beter begrip van de rol van de kleine hersenen in MS door betere beeldvorming zorgt er hopelijk voor dat dit belangrijke gebied vaker op de kaart staat bij zowel de onderzoeker, de radioloog als de neuroloog. Het bestuderen van het hele centrale zenuwstelsel kan helpen om eerder in kaart te brengen welke exacte vorm van MS iemand heeft en vervolgens een individueel behandelplan op te stellen.

Bekijk het volledige bericht en video-interview op de website van MS Research

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk