Steun ons werk
Decorative header background

Overlijden prof. dr. Arthur Bergen

23 september 2024

Afgelopen week bereikte ons het verdrietige bericht dat prof. dr. Arthur Bergen, hoofd van de sectie Opthalmogenetica aan het Amsterdam UMC, op zondag 15 september is overleden. Prof. Bergen werkte de afgelopen decennia aan baanbrekend onderzoek naar de oorzaak van erfelijke oogziekten en de behandeling daarvan. Dit werk startte hij in 1996 in het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut (IOI-KNAW) en heeft hij vervolgens voortgezet in het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW). In 2013 heeft hij zijn werkgroep verhuisd naar de afdeling Humane Genetica aan het Amsterdam UMC.

Aan de basis van zijn onderzoek stonden de in Amsterdam beschikbare registraties van mensen met erfelijke oogaandoeningen. Zijn kennis op dat gebied heeft geleid tot veel succesvolle samenwerkingen met mensen binnen het NIN en daarbuiten; nationaal en internationaal. Later richtte hij zich op mogelijke therapieën voor erfelijke oogziekten. Voor zijn bijzondere bijdrage aan de oogheelkunde heeft hij op 10 november 2023 de Snellenpenning ontvangen.

Wij verliezen in prof. Bergen een collega met een bijzondere passie voor moleculair genetische onderzoek naar oogziekten. Namens het Nederlands Herseninstituut wensen wij zijn familie en naasten veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Image: Jeroen van Kooten

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk