Steun ons werk
Decorative header background

Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen

16 juli 2018

Patiënten slapen in het ziekenhuizen gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden ze vaker tussendoor wakker, en slapen ze minder lang door. Daarnaast beoordelen patiënten ook de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis als minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 2000 patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek werd geïnitieerd door acute internisten (ORCA onderzoeksconsortium) en gecoördineerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Nederlands Herseninstituut. “Nu bekend is hoeveel slechter patiënten slapen tijdens een ziekenhuisopname, is het tijd dat er meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed”, aldus hoofdonderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist locatie VUmc). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Voor dit onderzoek naar slaap werd 2005 patiënten in 39 ziekenhuizen gevraagd deel te nemen aan een enquête over hun nachtrust zowel in het ziekenhuis als thuis. Met dit onderzoek willen artsen meer te weten komen over  hoe patiënten hun slaap ervaren en wat er veranderd moet worden om de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Kwaliteit van de nachtrust

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld bijna drie kwartier eerder wakker worden en in 70% van de gevallen niet spontaan. Ook de kwaliteit van de nachtrust wordt slechter gewaardeerd dan thuis: patiënten worden vermoeider en onrustiger wakker en voelden zich minder uitgeslapen. Dit is deels te verklaren door ziekte (misselijkheid, pijn, angst, et cetera), maar vaker nog door ziekenhuis-gerelateerde factoren (geluid van medepatiënten en medewerkers, fel licht op de gang, oncomfortabele bedden, piepjes van infuussystemen, en mogelijk toegenomen toiletbezoek vanwege infuus of plasmedicatie).

Fysieke en emotionele stress

Dit onderzoek is van belang, omdat een slechte nachtrust het herstel in de weg kan staan. Daarnaast maakt het patiënten kwetsbaar voor fysieke en emotionele stress. Tijdens een ziekenhuisopname wordt er meestal alles aan gedaan om snel herstel van patiënten te bevorderen. Toch was er tot nu toe weinig bekend over de slaapkwaliteit van patiënten in ziekenhuizen.

Op basis van de resultaten wordt artsen en verpleegkundigen geadviseerd om zich meer te gaan richten op het optimaliseren van slaap, aan de hand van de slaap verstorende factoren die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Er is inmiddels een vervolgonderzoek in voorbereiding over hoe de nachtrust in ziekenhuizen verbeterd kan worden.

Noot van de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eus van Someren via 020-566 5497

Bron: Amsterdam UMC, Locatie VUmc

 

 

 

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk