Steun ons werk
Decorative header background

Verschillen tussen de microglia van witte- en grijze hersenstofgebieden in Multiple Sclerose

19 maart 2019

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut hebben verschillen aangetoond tussen de microglia van witte- en grijze hersenstofgebieden in de hersenen van patiënten met multiple sclerose (MS). De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Communications.

MS wordt gekenmerkt door ontstekingen die leiden tot beschadiging van myeline, de isolerende laag rond zenuwuitlopers in de hersenen. Het is bekend dat de lokale afweercellen en afvalverwerkers in de hersenen, ook wel microglia genoemd, de myeline opnemen in MS, maar de exacte rol van deze afweercellen is nog onbekend. Om het proces beter te begrijpen heeft de onderzoeksgroep van Inge Huitinga deze cellen onderzocht in normaal ogende hersenstof van MS-patiënten. Het onderzoek werd uitgevoerd in hersenmateriaal afkomstig van donoren die hun hersenen na overlijden aan de Nederlandse Hersenbank hebben gedoneerd.

De onderzoekers ontdekten dat microglia in normaal ogende hersenstof de eerste tekenen van MS al vertoonden, terwijl er nog geen sprake was van de normale immunologische reactie. Daarnaast bleek er een duidelijk verschil te zijn tussen microglia uit witte- en grijze hersenstofgebieden, wat erop wijst dat microglia uit deze hersenstofgebieden verschillende rollen kunnen spelen in het ontstaan van MS-ontstekingen.

De bevindingen tonen aan dat microglia een belangrijk doelwit vormen voor het vinden van een behandeling voor MS.

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk