Steun ons werk
Decorative header background

Willuhn groep ontvangt NWO VICI-beurs voor hun onderzoek naar de werking van dopamine en serotonine

23 februari 2023

Wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) krijgen een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen de onderzoekers in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep versterken. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Binnen het Nederlands Herseninstituut is de beurs uitgereikt aan onderzoeker Ingo Willuhn en zijn team voor hun onderzoek naar serotonine en dopamine.  De invloed van neuromodulatoren dopamine en serotonine op onze hersenen en ons gedrag is enorm. Ontregeling van de systemen leidt tot ernstige aandoeningen en talloze soorten medicatie richten zich op deze systemen. Er zijn veel studies die kijken naar de werking van serotonine en dopamine, maar het blijft een uitdaging om hun diverse eigenschappen vast te leggen.

De voornaamste redenen hiervoor zijn methodologische beperkingen, heterogene functie van dopamine en serotonine in de verschillende hersengebieden en het feit dat vaak wordt genegeerd dat ze synergetisch kunnen functioneren, ofwel dat de twee systemen elkaar kunnen versterken. Willuhn en zijn team gaan gelijktijdig dopamine- en serotoninesignalen bestuderen in meerdere hersengebieden, met als doel om meer inzicht te krijgen in de neurobiologie van ontregeld gedrag, zoals impulsiviteit. Inzicht in deze onderliggende mechanismes is relevant is voor veel psychiatrische stoornissen.

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben. ZonMw voert het NWO Talentprogramma uit voor het domein Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen.

Lees hier het persbericht van NWO

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk