fbpx
Menu

Huitinga Groep

De IMM onderzoeksgroep onderzoekt de immunologische afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op multiple sclerose (MS). Bij MS ontstaan ontstekingen die leiden tot afbraak van de isolerende schede, de myeline, rond zenuwuitlopers in de hersenen. Hierdoor geleiden zenuwcellen elektrische prikkels slechter en kunnen mensen met MS neurologische problemen krijgen zoals verlammingen, problemen met praten, zien en denken.

ms lesions

De IMM groep onderzoekt multiple sclerose (MS) in hersenweefsel van  hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Daarbij onderzoekt de IMM groep hoe MS ontstekingen verschillen tussen MS patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met geslachtsverschillen, verschil in ziektebeloop, hormonen en erfelijke eigenschappen. Het doel is prognoses bij te verbeteren en meer gerichte therapieën te ontwikkelen.

Daarnaast richt de groep zich op de rol van microgliacellen in het ontstaan van MS ontstekingen. Het doel daarbij is om therapieën te ontwikkelen om het ontstaan van MS ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.
 

 

Publicaties

Huitinga Groep

Nina L Fransen, Brigit A de Jong, Katharina Heß, Tanja Kuhlmann, Maria C J Vincenten, Jörg Hamann, Inge Huitinga, Joost Smolders Absence of B Cells in Brainstem and White Matter Lesions Associates With Less Severe Disease and Absence of Oligoclonal Bands in MS Neurology(R) neuroimmunology & neuroinflammation 8 (2021) Download

Alle publicaties

Vacatures


Geen vacatures beschikbaar
Bekijk alle vacatures

Contact