Menu

Kole Groep

Ons onderzoek ontrafelt de fundamentele basis voor snelle elektrische signaaloverdracht en levert ook nieuwe inzichten in hersenaandoeningen waarbij myeline beschadigd raakt, zoals multiple sclerose.

Signaalverwerking in axonen

Zenuwceluitlopers (axonen) verbinden alle zenuwcellen en zijn tevens verantwoordelijk voor het genereren en geleiden van elektrische impulsen en vormen daarmee de basis voor de opslag en uitwisseling van informatie. Om de snelheid van informatie uitwisseling te verhogen zijn de meeste axonen in de hersenen geïsoleerd met meerdere lagen van een vetachtige stof, genaamd myeline.

Het bouwplan en de elektrische eigenschappen van gemyeliniseerde axonen zijn nog grotendeels onbekend. Door gebruik te maken van geavanceerde elektrofysiologische en imaging methoden en nieuwe computermodellen bestuderen we de geleiding van impulsen en onderzoeken we hoe myeline-producerende cellen en neuronen nauw samenwerken.

 

Publicaties

Kole Groep

Nora Jamann, Dominik Dannehl, Nadja Lehmann, Robin Wagener, Corinna Thielemann, Christian Schultz, Jochen Staiger, Maarten H P Kole, Maren Engelhardt Sensory input drives rapid homeostatic scaling of the axon initial segment in mouse barrel cortex Nature Communications 12 (2021) 23 Download

Alle publicaties

Vacatures


Geen vacatures beschikbaar
Bekijk alle vacatures

Contact