fbpx
Menu

La Fleur Groep

De prevalentie van obesitas en suikerziekte is de afgelopen jaren gegroeid tot epidemiologische proporties. Eén van de belangrijkste redenen voor deze twee metabole verstoringen is de overvloedige inname van vet en suiker. Recente studies hebben laten zien dat zowel bij volwassenen als kinderen de inname van (verzadigde) vetten en suikerhoudende drinken de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt.

Vet en suiker zijn beide belangrijk voor het functioneren van de hersenen, echter de hersenen hebben geen opslag- of productiecapaciteit en zijn dus afhankelijk van wat er circuleert in de bloedbaan. Door eten te stimuleren kunnen de hersenen voorzien in deze behoefte en daarnaast zijn er verschillende weefsels in het lichaam die voorraden kunnen aanleggen, zoals de lever en vet. Dus door zowel eten als metabolisme van lever en vetweefsel te beïnvloeden kunnen de hersenen zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Door de belangrijke rol die de hersenen spelen in eetgedrag en metabolisme kan het ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte. Het is bekend dat bij obesitas de hersenen veranderen, en dit zou goed kunnen door de overvloedige inname van vet en suiker. Aangezien de hersenen ook een belangrijke rol spelen bij het aansturen van glucose metabolisme, kunnen veranderingen in de hersenen ook bijdragen aan de ontwikkeling van suikerziekte.

De la Fleur-groep onderzoekt het verband tussen voedingssamenstelling en de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte en richt zich daarbij op de rol van de hersenen.

Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van een groter (pre-)klinisch onderzoeksteam binnen de afdeling Endocrinologie en Metabolisme van het Academisch Medisch Centrum (AMC) waarin klinisch en pre-klinische onderzoekers nauw samenwerken.

 

 

Publicaties

La Fleur Groep

Myrtille C R Gumbs, Leslie Eggels, Anna H Vuuregge, Unga A Unmehopa, Joram D Mul, Susanne E la Fleur Effects of Neuropeptide Y administration into the lateral hypothalamus on intake of free-choice high-fat high-sucrose diet components of the male Wistar rat Nutritional Neuroscience (2022) Download

Alle publicaties

Nieuws


Geen nieuws gevonden
Bekijk al het nieuws

Vacatures


Geen vacatures beschikbaar
Bekijk alle vacatures

Contact