Steun ons werk
Decorative header background

Deep Brain Stimulation (DBS)

DBS is een techniek waarbij een neurostimulator via twee in het brein geïmplanteerde elektroden met elektrische impulsen de activiteit van specifieke hersengebieden moduleert. Op die manier kunnen symptomen van neurologische en psychiatrische ziektebeelden worden onderdrukt. De operatie, die een dag in beslag neemt, wordt uitgevoerd door een neurochirurg. Het adequaat instellen van de stimulator, iets wat dagen tot maanden kan vergen, wordt gedaan door een neuroloog of psychiater.

DBS is een complexe behandeling die op kleine schaal (ongeveer 100 patiënten in Nederland per jaar, van wie 45 in het AMC) wordt toegepast als laatste redmiddel, dus als andere interventies niet blijken te helpen. De aandoeningen die nu worden behandeld met DBS zijn dwangstoornissen en parkinson. Ook wordt het experimenteel toegepast bij mensen met ernstige chronische depressie en eetstoornissen.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk

Wij, hersenonderzoekers, willen het brein nog beter begrijpen en zo doorbraken realiseren in de behandeling van ziektes als MS, Parkinson, Alzheimer en depressie. Om onze missie te volbrengen, willen wij ons volledig concentreren op ons onderzoek. Wil je ons daarbij helpen?

Doe een donatie of  schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hartelijk dank!