Steun ons werk
Decorative header background

Epigenetische Veranderingen

Bij epigenetische veranderingen verandert de functie van een gen zonder dat de code verandert.

Vergelijk het met het uitvoeren van precies hetzelfde notenschrift door verschillende muzikanten: het stuk is hetzelfde, maar de muziek is anders. Twee mensen kunnen genetisch identiek zijn, maar epigenetisch verschillend.

De veranderingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld stress of roken. Deze zaken zijn van invloed op je genen en kunnen deze aan of juist uitzetten. Als een gen actief is kan het zijn werk doen en eiwitten aanmaken die nodig zijn om taken in het lichaam uit te voeren. Als het gen uitstaat dan wordt het eiwit niet meer gemaakt het kan het zijn taak niet meer uitvoeren.

Sommige soorten kanker kunnen ontstaan door epigenetische veranderingen. Dit komt dan omdat er genen worden aangezet die een rol spelen bij het delen van cellen. Als er teveel van deze cellen aanstaan dan kan er een tumor ontstaan. Ook het Prader-Willi syndroom kan ontstaan door epigenetische aandoeningen.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk

Wij, hersenonderzoekers, willen het brein nog beter begrijpen en zo doorbraken realiseren in de behandeling van ziektes als MS, Parkinson, Alzheimer en depressie. Om onze missie te volbrengen, willen wij ons volledig concentreren op ons onderzoek. Wil je ons daarbij helpen?

Doe een donatie of  schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hartelijk dank!