Steun ons werk
Decorative header background

Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel. Bron: OpenStax – WikiCommons

Het zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het centraal en het perifere zenuwstelsel. De hersenen en de ruggengraat vormen het centrale deel. Het perifere deel is de verbinding tussen het centrale stelsel, de spieren en de organen. Het bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof. De twee helften werken nauw samen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed kan aangeven wat het voelt en nodig heeft. Het zorgt er ook voor dat we op de juiste manier reageren op informatie (prikkels) van buitenaf.

Het perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel wordt onderverdeeld in het autonome en het somatische zenuwstelsel. Het autonome stelsel is betrokken bij automatische processen en reflexen zoals ademen. We hebben hier dus geen invloed op. Het bestaat uit twee delen: het sympathisch deel, dat aanzet tot actie in tijden van stress en opwinding, en het parasympatische deel, dat energie en middelen bespaart tijdens ontspanning.

Het somatisch stelsel is betrokken bij het deel van het zenuwstelsel waar we wel controle over hebben. Dit gedeelte stuurt de spieren aan en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we kunnen bewegen en praten. De cervicale zenuwen bedienen nek en armen, thoracale zenuwen bedienen de borstkas, en de lumbale en sacrale zenuwen bedienen de benen.

Al met al is het zenuwstelsel een enorme biologische computer, bestaande uit een netwerk van gebieden die er samen voor zorgen dat we kunnen reageren op de buitenwereld en kunnen voelen wat het lichaam voelt en nodig heeft.

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk

Wij, hersenonderzoekers, willen het brein nog beter begrijpen en zo doorbraken realiseren in de behandeling van ziektes als MS, Parkinson, Alzheimer en depressie. Om onze missie te volbrengen, willen wij ons volledig concentreren op ons onderzoek. Wil je ons daarbij helpen?

Doe een donatie of  schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hartelijk dank!