Menu
Alexander Heimel

J. Alexander Heimel

Groepsleider

E-mail: a.heimel@nin.knaw.nl
Telefoon: 020 5664530
Social media:

 

J. Alexander Heimel is een expert in de neurobiologie van het gezichtsvermogen. Zijn groep onderzoekt het visuele systeem van de muis. Ze gebruiken een combinatie van technieken om de reactie van hersencellen tijdens het zien te meten. Tijdens visuele verwerking verstoren ze ook selectief de verwerking met optogenetische, chemogenetische en farmacologische middelen om de zenuwcircuits die ten grondslag liggen aan visuele verwerking te onderzoeken. Het lange termijn doel van dit onderzoek is om te begrijpen hoe we de wereld kunnen waarnemen.

Mini Bio

Alexander Heimel is opgeleid als natuurkundige en wiskundige aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde in 2002 in de wiskunde aan het King’s College in London (VK), onder supervisie van Ton Coolen. Daarna verhuisde hij naar het laboratorium van Sacha Nelson (Brandeis University, Waltham, MA, VS) waar hij een opleiding in experimentele neurowetenschappen heeft gevolgd.

Na zijn postdoctorale werk in de VS keerde hij terug naar Nederland naar het lab Moleculaire Visuele Plasticiteit onder leiding van Christiaan Levelt. Daar werkte hij aan plasticiteit in de visuele cortex. In 2014 richtte hij de Cortical Structure & Function groep op aan het Nederlands Herseninstituut.

Heimel heeft een prestigieuze VIDI subsidie ontvangen van de NWO, evenals andere nationale en internationale subsidies. Onder de ontdekkingen van Heimel en collega’s zijn de verrassende afwezigheid van organisatie van kenmerkvoorkeur in de visuele cortex van een zeer zicht-georiënteerd zoogdier, en de nog meer verrassende aanwezigheid van organisatie van kenmerkvoorkeur in de superieure colliculus van knaagdieren. Andere opmerkelijke ontdekkingen zijn de identificatie van het kanaal voor de inverterende synaps in de staaf-bipolaire cel in het netvlies en dat de eliminatie van remmende synapsen een belangrijke component is in neurale, van ervaring-afhankelijke plasticiteit bij het volwassen zoogdier.