fbpx
Menu

Xing ChenE-mail: [email protected]
Telefoon: 020 5665500

Het is de ambitie van Xing om blinden een functionele vorm van kunstmatig zicht terug te geven met een hersenimplantaat. Zij is gespecialiseerd in hersen-computer interfaces; visuele neurowetenschappen; blindheid; en microstimulatie van de hersenen.

Xing komt oorspronkelijk uit Singapore en won in 2004 een Trustee-beurs (volledig collegegeld) om te studeren aan de University of Southern California, waar ze in 2008 afstudeerde met een bachelor in neurowetenschappen. Vervolgens promoveerde ze in Visual Neuroscience aan de Newcastle University (UK), in het lab van Alexander Thiele, waar ze onderzocht hoe extensieve training en verbetering bij visuele taken gepaard gaat met veranderingen in het visuele systeem van primaten op hersencel niveau.

In 2014 verhuisde ze naar Nederland, waar ze als postdoctoraal onderzoeker samenwerkte met Pieter Roelfsema aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. In 2016 speelde ze een centrale rol in het verkrijgen van financiering van NWO voor een 4-jarig programma van €1,78 M over de ontwikkeling van een visuele corticale neuroprothese, waarbij vijf onderzoekslaboratoria, tien bedrijven en drie organisaties voor blinden en slechtzienden betrokken zijn. Samen met Blackrock Microsystems ontwikkelde ze een neuroprothese met een ongekende hoge kanaaltelling en hoge resolutie voor chronische opname en elektrische stimulatie van de visuele cortex van primaten, waarmee ze proof-of-concept voor de haalbaarheid van kunstmatig zicht bij blinden vaststelde (gepubliceerd in het tijdschrift Science), terwijl ze als programmaleider fungeerde.

In 2020 werd ze gepromoveerd tot Senior Researcher en is ze co-PI van twee prestigieuze consortia van de Nederlands overheid (€14,3M 7-jarige subsidie, ‘INTENSE’) en het Europese Unie programma Horizon 2020 FET-Open (€4M 4-jarige subsidie, ‘NeuraViPeR’) voor de ontwikkeling van implanteerbare neurotechnologie voor klinische toepassingen, waaronder het herstel van het gezichtsvermogen bij blinden.

Haar werk heeft aandacht gekregen in zowel internationale als nationale kranten en wetenschappelijke tijdschriften, waaronder CNN, Science Magazine, Scientific American, New Scientist, De Trouw, De Volkskrant, Algemeen Dagblad, NEMO Kennislink, NOS, NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, Haarlem105 Radio, Noord-Holland Radio, NRC, Kids Week, en RTL Nieuws. In 2019 werd haar werk geselecteerd als ‘Hot Topic’ op de Society for Neuroscience conferentie in Chicago, en ontving ze een ‘Best Poster Award’ voor Neurotechnologie op de Amsterdam Neuroscience bijeenkomst. Ze doceert aan de Graduate School for Neurosciences Amsterdam-Rotterdam, geeft gastcolleges aan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit, en wetenschappelijke conferenties, en neemt regelmatig deel aan paneldiscussies op publieksbijeenkomsten.

Xing spreekt Nederlands, Italiaans en Mandarijn, naast haar moedertaal, Engels. Ze is ook de auteur van een gids over fietsen gericht op expats, getiteld ‘Learn to Cycle in Amsterdam’. In haar vrije tijd gaat ze windsurfen en stand-up paddle boarden, en schildert ze in aquarel.

Wilt u de ontwikkeling van de visuele prothese steunen? Dat kan via de campagne BringINsight
Ervaar hoe het is om blind te zijn. Speel The Blind Experience! Klik hier voor het spel.
Wilt u vriend worden van het Herseninstituut en ons werk steunen? WORD DAN VRIEND VAN HET HERSENINSTITUUT.