fbpx
Menu

Van Someren Groep

Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen

Het eerste onderzoek naar slapen in het ziekenhuis

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden ze vaker tussendoor wakker, en slapen ze minder lang door. Daarnaast beoordelen patiënten ook de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis als minder dan thuis. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 2000 patiënten in 39 Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek werd geïnitieerd door acute internisten (ORCA onderzoeksconsortium) en gecoördineerd door Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Nederlands Herseninstituut. “Nu bekend is hoeveel slechter patiënten slapen tijdens een ziekenhuisopname, is het tijd dat er meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed”, aldus hoofdonderzoeker Prabath Nanayakkara (acute internist locatie VUmc). Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Voor dit onderzoek naar slaap werd 2005 patiënten in 39 ziekenhuizen gevraagd deel te nemen aan een enquête over hun nachtrust zowel in het ziekenhuis als thuis. Met dit onderzoek willen artsen meer te weten komen over  hoe patiënten hun slaap ervaren en wat er veranderd moet worden om de nachtrust in ziekenhuizen te verbeteren.

Kwaliteit van de nachtrust

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld bijna drie kwartier eerder wakker worden en in 70% van de gevallen niet spontaan. Ook de kwaliteit van de nachtrust wordt slechter gewaardeerd dan thuis: patiënten worden vermoeider en onrustiger wakker en voelden zich minder uitgeslapen. Dit is deels te verklaren door ziekte (misselijkheid, pijn, angst, et cetera), maar vaker nog door ziekenhuis-gerelateerde factoren (geluid van medepatiënten en medewerkers, fel licht op de gang, oncomfortabele bedden, piepjes van infuussystemen, en mogelijk toegenomen toiletbezoek vanwege infuus of plasmedicatie).

Fysieke en emotionele stress

Dit onderzoek is van belang, omdat een slechte nachtrust het herstel in de weg kan staan. Daarnaast maakt het patiënten kwetsbaar voor fysieke en emotionele stress. Tijdens een ziekenhuisopname wordt er meestal alles aan gedaan om snel herstel van patiënten te bevorderen. Toch was er tot nu toe weinig bekend over de slaapkwaliteit van patiënten in ziekenhuizen.

Op basis van de resultaten wordt artsen en verpleegkundigen geadviseerd om zich meer te gaan richten op het optimaliseren van slaap, aan de hand van de slaapverstorende factoren die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen. Er is inmiddels een vervolgonderzoek in voorbereiding over hoe de nachtrust in ziekenhuizen verbeterd kan worden.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eus van Someren via 020 – 566 5497.

Foto: Parentingupstream, Pixabay
Bron: Amsterdam UMC, Locatie VUmc

Delen

Van Someren Groep

De eerste stap naar een betere behandeling van slapeloosheid is meer te weten te komen over slechte èn goede slapers. Dat kunnen we alleen met hulp van veel, heel veel, mensen. Als deze ons informatie willen geven over hun slaap, stressgevoeligheid, persoonlijkheid, gezondheid enzovoorts, kunnen we allereerst gaan begrijpen wat voor soorten slecht en goed slapen er eigenlijk bestaan. En de mensen die eigenlijk altijd prima slapen hebben zonder het zich te realiseren het geheim van goed slapen! Als we dit allemaal goed in kaart hebben kunnen we vervolgens gericht zoeken naar oplossingen voor de verschillende soorten slecht slapen.

 

U kunt ons helpen

Deelname is simpel en heel erg waardevol voor het vinden van oplossingen voor slecht slapen. Meedoen bestaat uit niet meer dan af en toe, bijvoorbeeld een keer per week, een vragenlijst invullen of test maken. Thuis, vanachter de computer, wanneer het uitkomt. U krijgt hiervan ook zelf de uitslag. Alle gegevens blijven anoniem en worden veilig bewaard en verwerkt, zonder persoonsgegevens. Wij geven ook uw email-adres onder geen enkele voorwaarde door aan anderen.

Ja, ik help mee

Lees meer