fbpx
Menu

Roelfsema Groep

Subsidie voor het ontwikkelen van hersenimplantaten

Professor Pieter Roelfsema ontvangt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van €14,3 miljoen voor het ontwikkelen van hersenimplantaten. Het is één van de vijf projecten die vanuit het NWO-programma Crossover zijn gehonoreerd. In totaal ontving de NWO achttien aanmeldingen, waarvan er uiteindelijk tien met een uitgewerkt voorstel werden beoordeeld.

INTENSE

Het project INTENSE (Innovative NeuroTEchNology for SociEty) van het NeuroTech-NL consortium met Pieter Roelfsema als trekker gaat hersenimplantaten ontwikkelen om het leven te verbeteren van mensen die blind, doof of verlamd zijn, of epilepsie hebben. Het onderzoek combineert de sterk toegenomen kennis over onze hersenen met nieuwe mogelijkheden binnen de neurotechnologie. Hiermee willen de onderzoekers tot nieuwe oplossingen en bedrijvigheid komen.

Crossover

Het Crossover-programma is nieuw binnen NWO en is onderdeel van de NWO-bijdrage aan het Kennis- en Innovatie Contract 2018-2019. Met dit contract onderschrijven overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen de inhoudelijke ambities voor de topsectoren, met als doel het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem te versterken. In vergelijking met de ‘reguliere’ publiek-private samenwerkingen bestrijken de projecten in het Crossover-programma een breder palet van topsectoren en andere onderzoeksagenda’s.

 

Delen

Roelfsema Groep

De Visie & Cognitie groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

Meer weten over de ontwikkeling van de visuele prothese? Luister dan naar deze aflevering van Master the Mind podcast:

Wil je het onderzoek van Pieter steunen? Klik dan hier >>

 

Lees meer