fbpx
Menu
Portretfoto Joost Verhaagen Portretfoto Chris de Zeeuw

Verhaagen Groep De Zeeuw Groep

700.000 euro voor de groepen van Joost Verhaagen en Chris de Zeeuw

De onderzoeksgroepen van Joost Verhaagen en Chris de Zeeuw hebben samen de NWO Open Competition ENW-KLEIN gewonnen en ontvangen hiervoor 700.000 euro voor onderzoek naar de vraag waarom jonge hersenen zeer goed in staat zijn nieuwe dingen te leren en te herstellen na hersenschade terwijl in ouder wordende hersenen deze vermogens sterk afnemen.

 

Afbeelding waarop het perineuronaal net (de groene kleuring) duidelijk te zien is. Dit is de specifieke structuur rondom de zenuwcellen heen die betrokken is bij leren en geheugen.

Het onderzoek zal zich richten op specifieke structuren rondom de zenuwcellen die belangrijk zijn voor leren het geheugen. Veranderingen in deze structuren zijn daarom zeer waarschijnlijk ook betrokken bij het verloop van neurologische en psychiatrische aandoeningen, zoals de Ziekte van Alzheimer.

ENW-KLEIN

KLEIN-beurzen zijn bedoeld om door nieuwsgierigheid gedreven, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie te realiseren. De KLEIN-beurs biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve en uitdagende ideeën uit te werken en wetenschappelijke innovaties te realiseren die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst.

Delen
Portretfoto Joost Verhaagen

Verhaagen Groep

Wereldwijd hebben vier miljoen mensen een dwarslaesie: een forse beschadiging van het ruggenmerg waardoor de hersenen er niet meer in slagen de spieren aan te sturen. Een dwarslaesie ontstaat vaak door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook doordat een armpje van een ongeboren baby tijdens de bevalling klem zat in het geboortekanaal. Een chirurg kan deze mensen opereren, maar dit leidt vaak maar tot gedeeltelijk herstel. Een nieuwe gentherapie kan op termijn waarschijnlijk wel een oplossing bieden.

Het laboratorium voor Neuro-regeneratie onderzoekt zenuwweefselschade en -herstel. Bij een dwarslaesie kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren, omdat de zenuwvezels tegengehouden worden door het littekenweefsel dat in het ruggenmerg is ontstaan. Wij willen dit littekenweefsel doordringbaar maken voor zenuwvezels, zodat ze erdoorheen kunnen groeien naar de spieren aan de “overkant”. Dan kunnen de hersenen weer met spieren communiceren.

Meer weten over dit onderzoek en gentherapie? Luister dan deze aflevering van de Master the Mind podcast:

Lees meer
Portretfoto Chris de Zeeuw

De Zeeuw Groep

Een van de belangrijkste uitdagingen in de neurowetenschappen is om te ontrafelen hoe het geheugen werkt. De groep van Chris de Zeeuw probeert dit centrale thema te onderzoeken door de signalen van de kleine en de grote hersenen te bestuderen tijdens het aanleren van bewegingen.

In de podcast Master the Mind vertelt Chris de Zeeuw meer over het onderzoek van zijn team naar de kleine hersenen. Luister je mee?

Onderzoek naar de kleine hersenen

Chris de Zeeuw vertelt in het kort over zijn onderzoek

 

Interview voor Erasmus Studio

Chris de Zeeuw slaagde er – onder meer dankzij nieuwe, zeer nauwkeurige meettechnologie – in om voor het eerst inzichtelijk te maken wat er in de hersenen gebeurt als we een gedachte hebben, ons concentreren of een keuze proberen te maken. Zijn bevindingen (die leidden tot publicaties in Nature en Science Advances) worden alom bejubeld en gezien als een paradigmashift in het hersenonderzoek.

Eredoctoraat voor Karl Deisseroth

Prof. Karl Deisseroth ontvangt een eredoctoraat uit handen van Chris de Zeeuw, voor zijn baanbrekende hersenonderzoek. Hij wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die het mogelijk maakt om met licht specifieke hersencellen te activeren. Deisseroth kreeg zijn eredoctoraat in het kader van de 108e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op maandag 8 november met als thema Health, Technology & Society.

Lees meer