Menu

Roelfsema Groep

€ 1,8 miljoen voor ontwikkelen hersenprothese die blinden weer laat zien

Pieter Roelfsema ontvangt van de technologiestichting STW een subsidie van 1,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van een hersenprothese die blinden weer kan laten zien. Ook vijf andere innovatieve onderzoeksprogramma’s ontvangen een subsidie. De zes onderzoeksvoorstellen zijn geselecteerd binnen het financieringsprogramma Perspectief voor de topsectoren. Dat programma daagt wetenschappers uit om samenwerkingsverbanden aan te gaan met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het doel is om gemeenschappelijk innovatief onderzoek op te zetten dat aansluit bij de topsectoren.STW perspectief

Blinden weer laten zien

“Blinden weer laten zien. Dat is een langgekoesterde wens van hersenonderzoekers. En dat is precies wat wij willen realiseren” aldus Pieter Roelfsema. Het onderzoeksproject (NESTOR: NEuronal STimulation fOr Recovery of function) is een consortium dat onder andere bestaat uit neurobiologen en uit ingenieurs gespecialiseerd in micro-elektronica en draadloze apparaten. Samen willen zij een prothese ontwikkelen die de hersenen van blinden met behulp van micro-elektrodes stimuleert die op hun beurt verbonden zijn met een camera. Om dat te bereiken, werkt het consortium de komende jaren aan vier onderzoeksdoelen: een optimaal ontwerp van de hersenprothese, methoden om de prothese draadloos van stroom te voorzien, manieren van dataoverdracht en algoritmen die met zo weinig mogelijk rekenkracht zoveel mogelijk informatie uit de camerabeelden kunnen omzetten in nuttige signalen voor de hersenen.

De gehonoreerde programma’s ontvangen van STW een subsidie die varieert van 1,8 miljoen euro tot 3,4 miljoen euro. Bedrijven en andere partners investeren in totaal ruim 8 miljoen euro. De onderzoeksprogramma’s hebben een looptijd van vier tot zes jaar.

STW

STW is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ontvangt voor het uitvoeren van haar missie financiering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Economische Zaken, het bedrijfsleven en diverse andere organisaties.

Alle ingediende projecten van de Perspectiefronde 2015/2016 staan op: stw.nl/perspectief

 

Delen

Roelfsema Groep

De Vision & Cognition groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

 

Lees meer