fbpx
Menu

Heimel Groep

Proefschriften prijs voor Mehran Ahmadlou

Mehran Ahmadlou, postdoc onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut, heeft de Dutch Neurosicence Thesis Prize ontvangen voor zijn proefschrift getiteld ‘Subcortical Visual Processing and Plasticity in Mouse’.

De jury heeft unaniem besloten om de prijs toe te kennen aan Ahmadlou en sprak lovende woorden over de originaliteit, vernieuwing en relevantie van zijn proefschrift. “Het proefschrift, cum laude verkregen, is een verbluffend voorbeeld van een briljante hersenwetenschapper die in staat is om meerdere state-of-the-art technieken te combineren om tot nieuwe inzichten over de verwerking van visuele informatie te komen. Het combineren van verschillende technieken, zoals elektrofysiologie en optogenetica, integreert functionele en anatomische aspecten van visuele informatieverwerking tot in detail”, aldus een van de juryleden.

Ahmadlou voerde het onderzoek voor zijn proefschrift uit aan het Nederlands Herseninstituut en richtte zich op visuele informatieverwerking bij muizen. “Over het algemeen wordt gedacht dat het zicht van zoogdieren vooral geregeld wordt in de buitenste lagen van de hersenen, de hersenschors genoemd. Mijn onderzoek toont aan dat een groot deel van de visuele basisverwerking al plaatsvindt in diepere hersengebieden die direct met het oog zijn verbonden”, vertelt Ahmadlou. In een van deze dieper gelegen hersengebieden ontdekte hij een functionele organisatie die voorheen alleen was gezien bij grotere zoogdieren, zoals mensen, apen en katten. Met zijn onderzoek laat Ahmadlou zien dat dieper gelegen hersengebieden een grotere rol spelen in visuele verwerking dan eerder werd aangenomen.

Delen

Heimel Groep

Baby’s kunnen een lach spiegelen of iemands gezicht volgen. Maar hoe kan het dat we gedrag vertonen dat we nooit eerder hebben gezien? En hoe is het mogelijk dat we individuele mensen herkennen, ook al zien ze er eigenlijk nooit hetzelfde uit? Antwoorden op deze vragen zijn niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor computersystemen die allerlei soorten beeld moeten kunnen herkennen en interpreteren.

Verstijven of wegrennen zijn instinctieve reacties op (potentieel) gevaar. Maar waar in de hersenen wordt dat gedrag opgewekt? En hoe zit het op het niveau van zenuwcellen in elkaar? Het team in de groep van Alexander Heimel onderzoekt bij muizen in welke hersencircuits instinctief gedrag wordt opgewekt en waar habituatie plaatsvindt.

Naast dit onderzoek verdiept het team zich in de vraag hoe het visuele systeem informatie codeert. De kennis die dat oplevert is niet alleen voor mensen van belang, maar kan ook helpen bij het – sneller – ontwikkelen van computer vision, technologie die beelden omzet in informatie. Denk dan bijvoorbeeld aan gezichts- en gedragsherkenning en -interpretatie, aan toepassingen op het gebied van virtual en augmented reality, en aan verbeterde prestaties van zelfrijdende auto’s.

 

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer