Menu

Heimel Groep

Proefschriften prijs voor Mehran Ahmadlou

Mehran Ahmadlou, postdoc onderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut, heeft de Dutch Neurosicence Thesis Prize ontvangen voor zijn proefschrift getiteld ‘Subcortical Visual Processing and Plasticity in Mouse’.

De jury heeft unaniem besloten om de prijs toe te kennen aan Ahmadlou en sprak lovende woorden over de originaliteit, vernieuwing en relevantie van zijn proefschrift. “Het proefschrift, cum laude verkregen, is een verbluffend voorbeeld van een briljante hersenwetenschapper die in staat is om meerdere state-of-the-art technieken te combineren om tot nieuwe inzichten over de verwerking van visuele informatie te komen. Het combineren van verschillende technieken, zoals elektrofysiologie en optogenetica, integreert functionele en anatomische aspecten van visuele informatieverwerking tot in detail”, aldus een van de juryleden.

Ahmadlou voerde het onderzoek voor zijn proefschrift uit aan het Nederlands Herseninstituut en richtte zich op visuele informatieverwerking bij muizen. “Over het algemeen wordt gedacht dat het zicht van zoogdieren vooral geregeld wordt in de buitenste lagen van de hersenen, de hersenschors genoemd. Mijn onderzoek toont aan dat een groot deel van de visuele basisverwerking al plaatsvindt in diepere hersengebieden die direct met het oog zijn verbonden”, vertelt Ahmadlou. In een van deze dieper gelegen hersengebieden ontdekte hij een functionele organisatie die voorheen alleen was gezien bij grotere zoogdieren, zoals mensen, apen en katten. Met zijn onderzoek laat Ahmadlou zien dat dieper gelegen hersengebieden een grotere rol spelen in visuele verwerking dan eerder werd aangenomen.

Delen

Heimel Groep

De structuur van de hersenschors is opvallend gelijk in alle zoogdieren. Er zijn kleine verschillen in de dikte, de lagen, de zenuwceltypes en de connectiviteit, maar het gebruikt overduidelijk hetzelfde schema.

Dat dezelfde structuur spraak, zicht, tast en alle andere vormen van zintuiglijke informatie kan verwerken, suggereert een circuit met ongelooflijke aanpasbare kracht om gegevens te verwerken. Dit is al meer dan een eeuw duidelijk, maar in de laatste paar jaar hebben we optische technieken gekregen waarmee we de activiteit van de denkende hersenen op zenuwcel niveau kunnen waarnemen en manipuleren. Met deze technieken krijgen we in hoog tempo nieuwe gegevens binnen over de hersenschors.

In het lab van Alexander Heimel onderzoeken we met een combinatie van deze nieuwe calcium imaging en optogenetica technieken en klassiekere electrofysiologie en structurele microscopie hoe de visuele hersenschors in de muis werkt, en hoe de visuele cortex samen met de thalamus en de superior colliculus een dier laten zien.

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer