fbpx
Menu

Keysers Groep Gazzola groep

Twee Marie Curie beurzen voor talentvolle onderzoekers

Twee talentvolle Postdoc onderzoekers ontvangen een individuele Marie Skłodowska-Curie beurs ter waarde van € 400.000 euro om te werken in het Social Brain Lab met Valeria Gazzola en Christian Keysers bij het Nederlands Herseninstituut.

img_6947_julensmileJulen Hernandez-Lallement, ontvangt de subsidie voor het onderzoek naar de werking van de zenuwen bij pro-sociaal gedrag van ratten. Het project bestaat uit de ontwikkeling van een gedragstest bij ratten en het meten en aanpassen van de hersenactiviteit om inzicht te krijgen in de reden waarom we andere mensen helpen.

Emilie_CasparEmilie Caspar, ontvangt de subsidie om bij het Social Brain Lab de zenuw relatie tussen empathie en moreel gedrag te onderzoeken. Met behulp van fMRI en psychofysiologie bij mensen, zal ze onder andere het verschil in bereidheid van mensen om anderen pijn te doen aantonen. Er zal gekeken worden naar mensen die dit vrijwillig en voor een geldbedrag doen, en wanneer dit wordt gedaan in opdracht.

MarieCurieDe Marie Skłodowska-Curie beurzen zijn bestemd voor de beste veelbelovende individuele onderzoekers uit de hele wereld. Met deze beurs krijgen zij de kans om hun onderzoek uit te voeren in top laboratoria en op die manier ervaring op te doen en hun technische expertise te vergroten.

Delen

Keysers Groep

Als we naar een film kijken, worden we meegevoerd door wat de acteurs doormaken: zo gaat ons hart bijvoorbeeld sneller kloppen als we een acteur van een dak zien glijden. Hoe komt dat?

Er zijn hersengebieden die in actie komen als we bepaalde handelingen zien, bepaalde emoties ondergaan of bepaalde sensaties ervaren. Interessant is dat sommige van deze hersengebieden ook actief worden wanneer we zien dat iemand anders een bepaalde handeling verricht, een bepaalde sensatie ervaart of een bepaalde emotie ondergaat. Deze gebieden, die we shared circuits noemen, transformeren datgene wat we zien in wat we zelf zouden doen of voelen in die situatie. Deze shared circuits zorgen ervoor dat we geen moeite hoeven te doen om ons in anderen te verplaatsen: we delen intuïtief andermans emoties, gewaarwordingen en handelingen.

Mijn lab richt zich op het leveren van gedetailleerde inzichten in hoe de hersenen deze opmerkelijke prestatie van empathie precies bereikt. Voor dit doel combineren wij  methoden waarmee wij op niet-invasieve manier de hersenen van mensen in beeld brengen, met ons vermogen om hersenactiviteit bij knaagdieren te meten. Daarnaast onderzoeken wij wat er mis gaat in deze mechanismen bij mensen net stoornissen in sociale cognitie zoals autisme en psychopathie.

Lees meer over ons onderzoek in het boek van Christian Keysers getiteld The Empathic Brain of Het Empathische Brein.

Cover The Empathic Brain

Meer gedetailleerde informatie over deze groep is te vinden op de Engelse pagina.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer

Gazzola groep

Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de Engelse pagina’s.

Stages

Heb je interesse in een stage bij het Social Brain Lab? Lees dit document dan goed door: stages social brain lab.

Lees meer