fbpx
Menu
Portretfoto Maarten Kole

Kole Groep

Veni voor Amélie Fréal

Amélie Fréal ontvangt een Veni-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar onderzoek naar informatieverwerking van hersencellen op moleculaire schaal. Ze ontvangt een bedrag van maximaal 250.000 euro.

Communicatie in de hersenen

Amelie FrealIn onze hersenen communiceren de meeste cellen door middel van elektrische impulsen die zich continue aanpassen aan de veranderingen in onze omgeving. Amélie Fréal zal nieuwe genetische technieken gaan gebruiken om op moleculaire schaal de generatie van elektrische impulsen te visualiseren en te onderzoeken hoe deze aanpassingen werken.

Veni

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De beurs is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Met een Veni-beurs kunnen jonge wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. In totaal dienden in deze ronde 1151 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er 166 gehonoreerd.

 

Delen
Portretfoto Maarten Kole

Kole Groep

Signaalverwerking in zenuwuitlopers

Er is nog steeds geen medicijn voor MS (multipele sclerose), een ziekte die wordt gekenmerkt door de afbraak van myeline. Dat komt omdat de onderliggende mechanismen van dat proces nog steeds niet zijn opgehelderd. Minutieus onderzoek naar elektrische signalen en interacties binnen zenuwcellen, en tussen zenuwcellen en myeline, kan daarin meer inzicht geven.

In het ‘signaalverwerkings-lab’ worden inmiddels hooggespecialiseerde metingen op nanometerniveau gedaan met behulp van glaspipetten en fluorescerende stoffen. Dat is bijzonder, want er zijn maar een paar laboratoria in de wereld die elektrische spanning met behulp van kleur kunnen laten zien.

In onderstaande video legt onderzoekster Naomi uit hoe het team onderzoek doet naar Multiple Sclerose:

Lees meer