Menu

De Zeeuw Groep

Vidi beurs voor Aleksandra Badura

Aleksandra Badura ontvangt een Vidi-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar onderzoek naar het autistische brein. Ze ontvangt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers vijf jaar lang onderzoek doen. Dit onderzoek wordt door Aleksandra gedaan in het ErasmusMC. In de toekenningsronde dienden in totaal 571 wetenschappers een projectvoorstel in voor financiering, daarvan zijn er 86 gehonoreerd.

Hoe werkt het autistische brein? 

Ondanks de ontdekking van genetische afwijkingen die het risico op autisme vergroten en het bestaan van autisme muismodellen, is het niet duidelijk hoe autisme precies wordt veroorzaakt. “Bij het Nederlands Herseninstituut gebruiken neurowetenschappers een video-analyse systeem, mini-microscopen, Virtual-Reality en computermodellen om overeenkomsten in het gedrag en de hersenactiviteit van autisme muismodellen te vinden”, aldus Badura.

 

Delen

De Zeeuw Groep

Een van de belangrijkste uitdagingen in de neurowetenschappen is om te ontrafelen hoe het geheugen werkt. De groep van Chris de Zeeuw probeert dit centrale thema te onderzoeken door de signalen van de kleine en de grote hersenen te bestuderen tijdens het aanleren van bewegingen.

 

Lees meer