Menu

Doneren voor de visuele prothese

Hallo, ik ben Ciham Fennich

Ik ben 40 jaar en woon in Ermelo. Vanaf mijn geboorte heb ik een visuele beperking, maar sinds mijn vijfde ben ik volledig blind door netvliesloslatingen.

Via internet las ik over het onderzoek naar een visuele prothese van de groep van prof. Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut.
Websites lees ik meestal op mijn iPhone waar een schermlezer opzit die de tekst voorleest of met een braille leesregel die ik dan weer aan de telefoon koppel.

Het onderzoek naar de visuele prothese vind ik geweldig. Het biedt in de toekomst kans voor blinde mensen om weer te kunnen zien. Het idee is dat de visuele prothese blinde mensen weer voor een paar procent het zicht terug geeft. Ook ik zou dit heel graag weer willen, een paar procent zicht zou voor mij heel veel uitmaken. Dan zou ik bijvoorbeeld buiten kunnen lopen zonder begeleiding, dan heb ik vrijheid en ben ik onafhankelijk. Of dan zou ik de beelden van televisie kunnen zien bewegen of globaal mijn omgeving zien.

Ik wil geld ophalen voor een op maat gemaakte stekker voor de visuele prothese. Om de visuele prothese aan te sluiten op het brein wordt er gebruik gemaakt van een stekkertje. Om een stekkertje te maken van het allerbeste en nieuwste materiaal is geld nodig. En daar is mijn actie voor.

Created using the Donation Thermometer plugin https://wordpress.org/plugins/donation-thermometer/.€500Raised €250 towards the €500 target.€250Raised €250 towards the €500 target.50%

Dus steun mijn actie en help mee.

invoegen donatieformulier en of QR code

Reactie Prof. Pieter Roelfsema, onderzoeksleider Visie en Cognitie groep

Ons doel is om blinden een simpele vorm van zien terug te geven. Daarom ontwikkelen we een hulpstuk voor de hersenen waardoor het mogelijk is om een camera aan te sluiten op het deel van de hersenen dat zich bezig houdt met zien. Dit noemen wij de visuele prothese. Ons doel is om een oplossing te bieden voor patiënten zoals Ciham wiens ogen niet meer werken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een hersenchip. Dit is een computerchip die in de hersenen wordt geplaatst via een operatie. Daarna draagt de patiënt een bril met daarin een camera. Die stuurt informatie naar de chip en via deze chip gaan minuscule draadjes de hersenen in die de hersencellen met kleine elektrische stroompjes aanzetten. Daarmee kan de patiënt wiens ogen niet meer werken toch weer wat zien.

Ik vind het geweldig dat Ciham geld ophaalt. Het is een enorme steun in de rug voor ons onderzoek want het laat zien dat blinde mensen actief willen helpen om een dergelijke prothese tot stand te brengen. We hopen met het geld dat Ciham ophaalt verbetering aan te brengen in de verbinding tussen de hersenchip en de draadjes in de hersenen. Die verbinding moet veilig en betrouwbaar zijn. Het zou verschrikkelijk zijn indien de chirurg een hersenchip implanteert die het niet goed doet omdat de verbindingen gaan haperen.