fbpx
Menu
Portretfoto Joost Verhaagen

Verhaagen Groep

Wings of Life subsidie voor het repareren van zenuwbanen

De Wings for Life Spinal Cord Research Foundation heeft dubbele subsidies toegekend aan de teams van Joost Verhaagen en Elizabeth Bradbury (King’s College, Londen). Deze subsidies maken het voor de onderzoekers mogelijk om een ​​gentherapie-strategie voor het enzym chondriotinase te ontwikkelen.

Reparatie van zenuwbanen door gentherapie

Chondriotinase is een veelbelovende enzymtherapie die nieuwe groei en aanhechting van beschadigde zenuwcellen in het ruggenmerg mogelijk maakt. Om deze therapie te vertalen naar een veilige en effectieve behandeling voor de mens, moeten een aantal hindernissen worden overwonnen. Met gentherapie op basis van geïnactiveerde virussen kan het DNA van chondroïtinase worden afgegeven en tot uiting worden gebracht in het beschadigde ruggenmerg.

In dit project zullen de onderzoekers gebruik gaan maken van een genswitch die door het toedienen van een antibioticum specifiek aan of uitgezet kan worden wanneer dat nodig is. De gecombineerde resultaten die zijn verkregen in de onderzoeksgroepen van Bradbury en Verhaagen zijn essentieel om de vertaling van een deze gentherapie naar de kliniek te vergemakkelijken.

Wings for Life

Wings for Life is een non-profit onderzoeksstichting gericht op onderzoek naar het ruggenmerg en verlamming. Hun missie is om een ​​remedie te vinden voor een dwarslaesie. Wings for Life financiert wereldwijd wetenschappelijk onderzoek en klinische proeven van wereldklasse om het beschadigde ruggenmerg te genezen.

Delen
Portretfoto Joost Verhaagen

Verhaagen Groep

Wereldwijd hebben vier miljoen mensen een dwarslaesie: een forse beschadiging van het ruggenmerg waardoor de hersenen er niet meer in slagen de spieren aan te sturen. Een dwarslaesie ontstaat vaak door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook doordat een armpje van een ongeboren baby tijdens de bevalling klem zat in het geboortekanaal. Een chirurg kan deze mensen opereren, maar dit leidt vaak maar tot gedeeltelijk herstel. Een nieuwe gentherapie kan op termijn waarschijnlijk wel een oplossing bieden.

Het laboratorium voor Neuro-regeneratie onderzoekt zenuwweefselschade en -herstel. Bij een dwarslaesie kunnen de hersenen geen boodschappen meer sturen naar de spieren, omdat de zenuwvezels tegengehouden worden door het littekenweefsel dat in het ruggenmerg is ontstaan. Wij willen dit littekenweefsel doordringbaar maken voor zenuwvezels, zodat ze erdoorheen kunnen groeien naar de spieren aan de “overkant”. Dan kunnen de hersenen weer met spieren communiceren.

Meer weten over dit onderzoek en gentherapie? Luister dan deze aflevering van de Master the Mind podcast:

Lees meer