Menu

Verhaagen Groep

Wings of Life subsidie voor het repareren van zenuwbanen

De Wings for Life Spinal Cord Research Foundation heeft dubbele subsidies toegekend aan de teams van Joost Verhaagen en Elizabeth Bradbury (King’s College, Londen). Deze subsidies maken het voor de onderzoekers mogelijk om een ​​gentherapie-strategie voor het enzym chondriotinase te ontwikkelen.

Reparatie van zenuwbanen door gentherapie

Chondriotinase is een veelbelovende enzymtherapie die nieuwe groei en aanhechting van beschadigde zenuwcellen in het ruggenmerg mogelijk maakt. Om deze therapie te vertalen naar een veilige en effectieve behandeling voor de mens, moeten een aantal hindernissen worden overwonnen. Met gentherapie op basis van geïnactiveerde virussen kan het DNA van chondroïtinase worden afgegeven en tot uiting worden gebracht in het beschadigde ruggenmerg.

In dit project zullen de onderzoekers gebruik gaan maken van een genswitch die door het toedienen van een antibioticum specifiek aan of uitgezet kan worden wanneer dat nodig is. De gecombineerde resultaten die zijn verkregen in de onderzoeksgroepen van Bradbury en Verhaagen zijn essentieel om de vertaling van een deze gentherapie naar de kliniek te vergemakkelijken.

Wings for Life

Wings for Life is een non-profit onderzoeksstichting gericht op onderzoek naar het ruggenmerg en verlamming. Hun missie is om een ​​remedie te vinden voor een dwarslaesie. Wings for Life financiert wereldwijd wetenschappelijk onderzoek en klinische proeven van wereldklasse om het beschadigde ruggenmerg te genezen.

Delen

Verhaagen Groep

Het laboratorium voor neuroregeneratie onderzoekt zenuwweefselschade en -herstel. We richten ons hierbij op de cellulaire en moleculaire processen die zenuwschade veroorzaken en herstel in de weg staan. Een belangrijk deel van ons onderzoek richt zich op het identificeren van nieuwe moleculen betrokken die betrokken zijn bij het opnieuw aanmaken van axonen. We ontwikkelen gentherapie met geavanceerde virale vectoren om beschadigde zenuwcellen zodanig genetisch aan te passen dat ze beter in staat zijn te herstellen na een beschadiging. Het uiteindelijk doel van ons werk is om bij te dragen aan nieuwe therapieën om het zenuwstelsel te herstellen.

 

Lees meer