fbpx
Menu

Winnaar Art of Neuroscience 2019 bekend

De negende editie van de Art of Neuroscience competitie is gewonnen door Olesya Ilyenok, Marina Muzyka en Andrey Chugunov, studenten van de School of Digital Economics in Rusland, die met hun project in de verbeelding van zenuwnetwerken duiken.

In hun video, tonen de studenten de verbeeldende vermogens van drie zenuwnetwerken. Het eerste netwerk genereert een plaatje van een realistisch maar onbestaand menselijk gezicht, waar het tweede netwerk met behulp van algoritmes een beschrijving bij geeft. Het derde netwerk reproduceert deze beschrijving in een getrainde stem. (Tekst loopt door onder de video.)

Eervolle vermeldingen

Albert Barqué-Duran, verbonden aan the University of London, ontvangt een eervolle vermelding voor zijn project ‘ULTIMATE EMOJI’, waarin een kunstmatig gegenereerde emoji laat zien hoe digitale ‘memes’ onze culturele waarden en ons begrip van emoties beïnvloeden.(Tekst loopt door onder de video.)

 

Ook Markos Kapeliotis, Rebeca Alejandra Gavrilla Laic, Nele Famaey en Pieter van den Berghe, van de KU Leuven, worden geprezen voor hun inzending ‘Art-or-fact’. Zij stuurden een afbeelding in van overbruggende aders in de hersenen, waarin de vorm van een paard te herkennen is.

‘Starlight Gone’, een interactieve installatie over depressie van Elizabeth Parent and Liam O’Leary, toont hoe verlies een beschermend verbond kan sluiten tegen toekomstig verlies en ontvangt hiervoor een eervolle vermelding.

Ten slotte wordt Ana Jakovljević, van de University of Belgrade, een eervolle vermelding toegekend voor ‘Perineuronal nets in spring’, waarin zij bloemen heeft gebruikt om haar voorstelling van de schoonheid van de architectuur van de zenuwen te verbeelden.

Competitie

Art of Neuroscience is in 2011 gestart door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het neurowetenschappelijk onderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap op te zoeken.

Meer inzendingen zijn te vinden op de website van de Art of Neuroscience.