Menu

Winnaar Art of Neuroscience 2020 bekend gemaakt

De tiende editie van de Art of Neuroscience competitie is gewonnen door Lidija Kononenko, een student van de Royal Academy of Arts in Londen, die met haar kunstwerk ‘31-3594’ op interactieve wijze het zenuwstelsel verkent.

Het kunstwerk, dat is geïntegreerd in een website, is een microscoop beeld, een kaart met symptomen en een onderzoek naar het onbekende. Wanneer de webpagina wordt geladen, verschijnt er een klein roze stipje met een vergrotingsfunctie. Met elke klik onthult een scan meer van zichzelf en vult het scherm zich met tekst eroverheen. (Tekst gaat verder onder de video.)

Om de tekst te lezen, moet de kijker het weefsel nauwkeurig onderzoeken en de symptomen vinden. Aangezien slaap nog steeds grotendeels een onbekend terrein is voor de wetenschap, gebruikt de tekst de tegenstellingen in de taalanalyse en vraagt het zich af: wat kan een beeld van een dwarsdoorsnede van een zenuw ons vertellen over in slaap vallen?

De jury prijst de interactiviteit en speelse combinatie van beelden van een menselijke perifere zenuw met een op tekst gebaseerd verhaal dat zich op verschillende schalen ontvouwt en de rol van het zenuwstelsel in de menselijke conditie belicht.

Eervolle vermeldingen

Sanja Budisavljevic, verbonden aan de Universiteit van St. Andrews, krijgt een eervolle vermelding voor haar stuk ‘Motor white matter networks of the human brain’, waarin de witte stof van de hersenen in beeld is gebracht met behulp van diffusie MR-technologie. De jury was onder de indruk van de combinatie van de 19e-eeuwse anatomische tekening gecombineerd met de moderne digitale invulling.

Nicki Coveña, van de Universiteit van Amsterdam, werd geprezen om zijn inzending ‘Red Haze’. Hij stuurde een afbeelding in waarin het eiwit TBR1, belangrijk voor de ontwikkeling van embryo’s, in beeld is gebracht. De afbeelding deed de jury denken aan scènes uit het boek Solaris, de sciencefictionroman van Stanislaw Lem of de visuele vertolkingen van Tarkovsky.

‘Psychoetry’, een dynamisch interactief gedicht gebaseerd op auditieve verbale hallucinaties (stemmen) van Frank Gerritse en Janne de Boer van het UMC Utrecht, maakte indruk op de jury door de originaliteit. De regels van de gedichten bevatten echte hallucinaties zoals gerapporteerd door veertig mensen die regelmatig stemmen horen. ‘De bijbehorende website bootst op een slimme manier het gevoel van controleverlies na tijdens auditieve hallucinaties met hectische achtergrondgeluiden […]’, aldus de jury.

Pamela Simard werd bekroond voor de inzending ‘Bdl’, waarin ze verschillende installaties creëerde uit fluorescente microscopie-beelden die het visuele systeem van de hersenen van fruitvliegen tonen. De jury was geïntrigeerd door de buitenaardse en organische vormen. ‘De kunstenaar heeft objecten gemaakt die mooi zijn om naar te kijken, terwijl ze ook de werkelijke synaptische configuraties in het zenuwstelsel van een insect weerspiegelen’ aldus de jury.

COMPETITIe

Art of Neuroscience is in 2011 gestart door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het neurowetenschappelijk onderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap op te zoeken.

Bezoek de website van de Art of Neuroscience voor meer inzendingen.