fbpx
Menu

Winnaar Art of Neuroscience competitie 2021 bekend

De elfde editie van de Art of Neuroscience-wedstrijd is gewonnen door Yas Crawford, een onafhankelijk kunstenaar en lid van de Royal Photographic Society. Met haar kunstwerk ‘Cognition IX‘ kijkt Crawford naar neurologische interoceptie bij patiënten met myalgische encefalomyelitis (M.E). De winnaar werd door een jury gekozen uit 293 inzendingen uit meer dan 20 landen.

Black and white image of brain activity

Het kunstwerk ‘Cognition IX‘ behoort tot een reeks afbeeldingen met de titel ‘The 8th Sense‘ en is gemaakt met behulp van digitale en analoge fotografie, video en camera-loze experimenten. Interoceptie is het vermogen om prikkels uit het eigen lichaam waar te nemen. Crawford: “interoceptie wordt beschouwd als het 8e zintuig, een verband tussen lichamelijke sensaties en emotionele reacties. In de afgelopen decennia heeft het idee van hoe het lichaam informatie en lichamelijke sensaties verwerkt, het beeld gecreëerd dat het ervaren van prikkels uit het eigen lichaam de basis van bewustzijn vormt”.

De jury prees het perfect gecomponeerde beeld, vol beweging, dynamisch en met veel flow. Een jurylid zei dat het duidelijk “de explosie vertegenwoordigt die in ons hoofd plaatsvindt”.

eervolle VERMELDINGEN

Sarshar Dorosti, een student aan de Teheran University of Art in Iran, krijgt een eervolle vermelding voor de video ‘Fractal Brain‘, waarin het voorkomen van niet-symmetrische natuurlijke fenomenen en een wiskundige set de chaos in gedrag kan tonen. De jury waardeerde de poging om de rol van AI op een westers gecentreerde perceptie van emoties door middel van animatie te visualiseren.

Adrienne Lee, een onafhankelijke kunstenaar uit de VS, werd geprezen om haar inzending ‘Change of Heart’. Ze gebruikte de kneedbaarheid van staal om de herhaling van beweging via Purkinje-cellen van het cerebellum uit te beelden. De kunstenaar gebruikte ook Hangul, het Koreaanse alfabet, als een gebaar dat verband houdt met haar etniciteit. De jury was enthousiast over de originaliteit en roemt de speelsheid ervan.

Image of the artwork consisting of seven iron statues that are formed in different shapes like branches of a tree

Brainwave Project, hulp aan patiënten met bewustzijnsstoornissen’ van Qi Chen, docent aan de Wuhan Textile University, maakte indruk op de jury met het persoonlijke verhaal. Het Brainwave Project is een functioneel kunstwerk waarin Chen een wetenschappelijke, visuele en gepersonaliseerde oplossing biedt in de vorm van voor auditieve stimulatie. De jury beschouwde de inzending als “een goedbedoelde documentaire over een gezamenlijk kunstproces waarbij beeldvormingstechnologieën en neurowetenschappen betrokken zijn om beelden te produceren van patiënten die volgens medische normen niet als bewust worden beschouwd”.

Guihan Lu werd bekroond voor de inzending ‘Self evolution‘. In dit project beschouwt de kunstenaar “Zelf” als een soort, die spontaan kan evolueren door machinaal leren dat gevoed wordt met hersengolfsignalen van het publiek. Het idee werd geïnspireerd door een cartograaf, Abraham Ortelius, die in 1570 de eerste moderne uniforme Atlas publiceerde met de naam “The Theatre of the World“.

WEDSTRIJD

Art of Neuroscience is in 2011 gestart door het Nederlands Herseninstituut als podium voor inspirerende en uitdagende beeldvorming die voortkomt uit het hersenonderzoek. De competitie streeft er zo naar dit onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek en tegelijkertijd neurowetenschappers wereldwijd te stimuleren met andere ogen naar hun werk te kijken. In de laatste edities zijn ook inzendingen van kunstenaars verwelkomd die geïnspireerd zijn op het brein om zo de grens tussen kunst en neurowetenschap op te zoeken.

Bezoek de website van de Art of Neuroscience voor meer inzendingen.