fbpx
Menu

Winnaars Brain Awards 2017 bekend

Op 1 december vonden de Postdoc Brain Awards voor de derde keer plaats bij het Nederlands Herseninstituut. Dit jaar zijn daarbij drie wetenschappers van het instituut in de prijzen gevallen in de categorieën uitmuntende samenwerking en wetenschappelijke uitmuntendheid.

BRAIN AWARD VOOR WETENSCHAPPELIJKE UITMUNTENDHEID

De Postdocs Brain Award voor wetenschappelijke uitmuntendheid gaat naar Arne Battefeld van de Kole groep. Hij ontvangt de award voor zijn publicatie in Nature CommunicationsMyelinating satellite oligodendrocytes are integrated in a glial syncytium constraining neuronal high-frequency activity’. Arne wist voor de eerste keer de communicatie bloot te leggen tussen zenuwcellen en specifieke steuncellen in het brein. Volgens de jury was het onderzoek van Arne en zijn team kwalitatief van de hoogste plank en zij zijn daarmee positief dat het onderzoek wetenschappelijk gezien de meeste impact kan gaan maken.

BRAIN AWARD VOOR UITMUNTENDE SAMENWERKING

Postdocs Laura Smit-Rigter en Rajeev Rajendran hebben dit jaar de award voor uitmuntende samenwerking ontvangen. Door kennis van verschillende groepen aan het instituut samen te laten smelten —waaronder van de Levelt, Lohmann en Heimel groep—, zijn zij erin geslaagd grenzen te verleggen binnen hun labs. Het heeft tot nieuwe, interessante wetenschappelijke inzichten geleid in het veld dat zich bezig houdt met het ontrafelen van het visuele systeem.

Smit-Rigter en Rajendran kregen de award voor hun artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Current BiologyMitochondrial Dynamics in Visual Cortex Are Limited In Vivo and Not Affected by Axonal Structural Plasticity’. Volgens de jury laat het artikel “duidelijk zien hoe de samenwerking tussen de verschillende labs een onderzoek tot stand heeft laten komen dat anders niet bereikt had kunnen worden.”

BRAIN AWARDS

De Brain Awards voor Postdocs zijn in het leven geroepen om de schijnwerper te richten op onze Postdocs als waardering voor hun harde werk en bijzondere toewijding. Alle winnaars nemen een beeldje en een geldprijs in ontvangst.

 

Delen

Kole Groep

Signaalverwerking in axonen

Zenuwceluitlopers (axonen) verbinden alle zenuwcellen en zijn tevens verantwoordelijk voor het genereren en geleiden van elektrische impulsen en vormen daarmee de basis voor de opslag en uitwisseling van informatie. Om de snelheid van informatie uitwisseling te verhogen zijn de meeste axonen in de hersenen geïsoleerd met meerdere lagen van een vetachtige stof, genaamd myeline.

Het bouwplan en de elektrische eigenschappen van gemyeliniseerde axonen zijn nog grotendeels onbekend. Door gebruik te maken van geavanceerde elektrofysiologische en imaging methoden en nieuwe computermodellen bestuderen we de geleiding van impulsen en onderzoeken we hoe myeline-producerende cellen en neuronen nauw samenwerken.

 

Lees meer

Levelt Groep

Het brein van jonge mensen en dieren heeft een groot vermogen om vaardigheden te leren variërend van het zien met twee ogen tot het begrijpen van complexe sociale situaties. Het leren van verschillende vaardigheden gebeurt vaak tijdens vastgestelde fases in de de ontwikkeling, die “kritische periodes” worden genoemd. Aan het einde van een kritische periode wordt de vergaarde kennis vastgelegd, zodat we er ons leven lang gebruik van kunnen maken. De keerzijde is dat wat we niet of niet goed geleerd hebben, een leven lang problemen kan opleveren. Het is daarom van belang om te begrijpen hoe leerprocessen tijdens kritische periodes en in het volwassen brein verschillen en hoe kritische periodes afgesloten worden.

Het laboratorium van Christiaan Levelt bestudeert deze processen in de visuele hersenschors. Het laboratorium is daarbij bijzonder geïnteresseerd in de rol van zogenaamde “interneuronen”, hersencellen die de activiteit van andere hersencellen onderdrukken. Deze interneuronen blijken het starten en eindigen van kritische periodes te controleren. Maar ook in het volwassen brein reguleren deze hersencellen leerprocessen onder bepaalde omstandigheden.

Het lab onderzoekt op welke manieren deze interneuronen leerprocessen sturen en hoe dit mis kan gaan bij ontwikkelingsstoornissen van de hersenen. Een cruciale vraag hierbij is hoe we het leervermogen van het jonge of volwassen brein kunnen verhogen. Dit kan leiden tot nieuwe benaderingen voor de behandeling van ontwikkelingsproblemen van het brein, het herstellen van hersenschade, het tegengaan van verouderingsprocessen en het laten aanpassen van de hersenen aan visuele prothesen.

Lees meer

Lohmann Groep

Het ontwikkelen van specifieke synaptische verbindingen tussen hersencellen is een fundamentele stap in de vroege ontwikkeling van het brein, maar het onderliggende mechanisme is grotendeels onbekend. Om te onderzoeken hoe zenuwcellen specifieke connecties creëren, maken we gebruik van microscopie met hoge resolutie en elektrofysiologie in vivo en in levende brein plakjes.

Ons doel is het identificeren van patronen in hersenactiviteit, calcium signalen, en moleculen die een rol spelen in de ontwikkeling van synapsen. We focussen op lokale regulatie van het volwassen worden van een synaps en de relatie met patronen van hersenactiviteit in de cel en het omliggende netwerk van cellen.

Lees meer

Heimel Groep

Het doel van het onderzoek van Alexander Heimel is te begrijpen hoe zicht in actie wordt omgezet, aangeleerd en door instinct. Om deze vraag te beantwoorden, meten hij en zijn team de hersenactiviteit van muizen met electrofysiologie en calciumbeeldvorming door twee-fotonenmicroscopie en micro-endoscopie. Zij verstoren ook selectief de visuele verwerking door optogenetische , chemogenetische en farmacologische middelen om de neurale circuits die ten grondslag liggen aan het kunnen zien te onderzoeken. Hersengebieden die op dit moment onderzocht worden door Heimel en zijn team zijn de visuele hersenschors , de visuele thalamus, de superior colliculus, de zona incerta en het periaqueductal grijze gebied.

 

Meer achtergrond informatie is ook te lezen in een interview met Malou van Hintum.

Een recent overzicht van Engelstalige publicaties is te vinden op google scholar.

Zie ook Nieuws uit het lab

Lees meer