fbpx
Menu

Roelfsema Groep

Zo te Zien – tentoonstelling in NEMO

Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend bent of zelfs blind? Is wat je ziet, wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? Van 10 juli t/m 31 oktober 2021 staat het zintuig ‘zien’ centraal in NEMO Science Museum.

Meerdere keren per dag geven NEMO-medewerkers de demonstratie Superzicht waarin de allernieuwste technologieën gericht op ons visuele systeem worden gedemonstreerd, waaronder de hersenimplantaten die wij hebben ontwikkeld.

De medewerkers leggen uit hoe een visuele prothese kan worden gebruikt om informatie over de visuele wereld rechtstreeks naar de hersenen te sturen, waardoor blinden op een dag voldoende functioneel zicht kunnen krijgen om objecten en mensen in hun omgeving te herkennen. Er is een model van een 1024-kanaals visuele prothese beschikbaar die gebruikt zal worden om blinden hun zicht terug te geven.

Tijdens elke sessie vraagt ​​de NEMO-medewerker een vrijwilliger uit het publiek om een ​​VR-bril op te zetten en de wereld te bekijken. Het beeld dat de kijker via de headset ziet, biedt een levendige, meeslepende simulatie van hoe de wereld eruit zou zien voor een blinde gebruiker van een visuele prothese, en wordt geprojecteerd op een groot scherm zodat de rest van het publiek de ervaring met hen kan delen .

Wil je dit ook ervaren? Koop dan je tickets via de website van NEMO >>

Delen

Roelfsema Groep

De Vision & Cognition groep wordt geleid door Pieter Roelfsema, die daarnaast ook de directeur van het Nederlands Herseninstituut is. Deze onderzoeksgroep houdt zich bezig met de hersenmechanismen van visuele perceptie, geheugen en plasticiteit. Een van de doelen is om een visuele prothese te ontwikkelen die blinde mensen door middel van hersenstimulatie weer in staat stelt om te kunnen zien.

 

Lees meer