Steun ons werk
Decorative header background

Ling Shan ontvangt subsidie van stichting ALS

20 augustus 2024

Sinds 1 januari 2012 financiert Stichting ALS Nederland wetenschappelijk onderzoek op projectbasis. Zij hebben nu een subsidie toegekend aan het project van neurowetenschapper dr. Ling Shan uit de groep van prof. dr. Dick Swaab, voor zijn onderzoek naar afwijkingen in de hypothalamus bij patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

ALS is een zenuwstelselziekte die zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg aantast. De ziekte verergert na verloop van tijd: steeds meer spieren vallen uit omdat ze geen signalen meer ontvangen van de hersenen. Het merendeel van het onderzoek richtte zich tot dusver op het onderzoeken van de motorische symptomen. Met dit onderzoek wil Shan zich echter specifiek richten op andere symptomen die vaak onderbelicht zijn, zoals gewichtsverlies, of slaapproblemen.

Hypothalamus

Al deze symptomen zijn sterk geassocieerd met de hypothalamus. De hypothalamus is het centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok) en het emotioneel gedrag. Het regelt als het ware de balans van ons lichaam. De verwachting is dat er specifieke celtypes zijn in de hypothalamus die aangedaan zijn bij ALS.

Nederlandse Hersenbank

Om dit te onderzoeken zal Shan kijken naar hersenweefsel dat gedoneerd is aan de Nederlandse Hersenbank. Dit weefsel is van patiënten die al in een vroeg stadium van de ziekte zijn overleden: niet door de ziekte zelf, maar als resultaat van legale euthanasie. Dat betekent dat de ziekte bij deze patiënten nog niet vergevorderd was, waardoor het mogelijk is om te focussen op de allereerste symptomen.

Shan hoopt dat dit onderzoek kan helpen om ALS in een vroeger stadium op te kunnen sporen en meer inzicht te krijgen in de rol van de hypothalamus bij ALS, waardoor deze symptomen eerder en gerichter aangepakt kunnen worden.

Groep

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk