
Over ons
Het is onze opdracht om de geheimen van de hersenen te ontraadselen.
Het is onze opdracht om de geheimen van de hersenen te ontraadselen.
Inclusie Missie
Het Nederlands Herseninstituut streeft ernaar de neurale circuits te begrijpen die verantwoordelijk zijn voor het diverse repertoire van onze mentale functies. Bij het Nederlands Herseninstituut weten we dat vooroordelen, discriminatie en racisme overal kunnen voorkomen, zowel impliciet als expliciet. Daarom voeren wij een actief diversiteitsbeleid om ongelijkheid te verminderen, barrières weg te nemen en gelijke kansen voor iedereen te creëren. We streven naar een omgeving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, religie, cultuur, handicap, ras en etniciteit. Het Nederlands Herseninstituut moedigt excellentie aan door resoluut een inclusieve omgeving na te streven, waar samenwerkingen tussen diverse individuen en groepen worden benut.
Het erkennen, respecteren en integreren van de diversiteit binnen onze gemeenschap is de enige manier van Master the Mind.
Positie
Het Nederlands Herseninstituut voert fundamenteel onderzoek uit naar de werking van het brein. Deze kennis zal op de lange termijn leiden tot nieuwe behandelingen, terwijl directe toepassingen niet uit het oog worden verloren. Als instituut voor excellent fundamenteel onderzoek heeft het Nederlands Herseninstituut een unieke rol. Het levert zowel toponderzoekers als innovatieve en toepasbare kennis die voortkomt uit langlopende onderzoekslijnen op het instituut, aan de universiteiten en universitair medische centra in Nederland. Daarnaast vormen de Nederlandse Hersenbank, de primaten-unit en het Nederlands Slaapregister (inter)nationale faciliteiten voor het verrichten van onderzoek van menselijk hersenweefsel, cognitieve functies en slaappatronen.
Het Nederlands Herseninstituut telt achttien onderzoeksgroepen. Zij maken deel uit van de herseninstituutsgemeenschap en nemen deel aan (groeps)vergaderingen, seminars en sociale evenementen.
Alle achttien groepen zijn gehuisvest in de gebouwen van het Herseninstituut en maken gebruik van de (lab)faciliteiten en andere diensten van het instituut. De medewerkers van vijftien groepen zijn in dienst van het Herseninstituut en worden geleid door de directeur van het instituut. De medewerkers van drie groepen zijn werkzaam bij het Amsterdam UMC locatie AMC en worden (formeel) geleid door de directie van het Amsterdam UMC. De huidig directeur van het Herseninstituut is prof. Pieter Roelfsema. Vice-directeur is prof. Chris de Zeeuw.
Het Herseninstituut streeft naar een platte managementcultuur, waarin alle groepsleiders, jonge talenten en ondersteunend personeel zich vrij voelen om op alle niveaus van de organisatie te communiceren en waarin iedereen zijn of haar academische en technische vaardigheden kunnen ontwikkelen en floreren.