Steun ons werk
Decorative header background

Zenuwcellen

De cellen in het zenuwstelsel vormen de bouwstenen van de hersenen. Ze worden ook wel zenuwcellen of neuronen genoemd en ze communiceren op een bijzondere manier met elkaar. Het zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het overbrengen van informatie naar andere zenuwcellen, maar ook naar spiercellen en kliercellen.

De hersenen van zoogdieren bevatten tussen de 100 miljoen en 100 miljard hersencellen, afhankelijk van het soort zoogdier. Mensen hebben naar schatting tussen de 80 en 100 miljard zenuwcellen. Zenuwcellen kunnen informatie ontvangen en doorgeven.

Een zenuwcel

Een zenuwcel

Opbouw van een zenuwcel

Elke zenuwcel bestaat uit een cellichaam, dendrieten en een axon (zenuwvezels). Het cellichaam bevat een stroperige vloeistof (het cytoplasma), en de celkern. De axon is een uitloper van het cellichaam die vaak onderweg nog vertakt en eindigt bij de zenuwuiteinden. Dendrieten zijn uitlopers van het cellichaam die boodschappen van andere zenuwcellen ontvangen. De contactpunten waar de ene zenuwcel met de andere communiceert zijn de synapsen.

De dendrieten zijn omringd met synapsen gevormd door de uiteinden van de axonen van andere zenuwcellen. Wanneer deze cellen boodschappen sturen of ontvangen, zenden ze elektrische impulsen langs hun axonen. De lengte van zo’n axon kan variëren van een millimeter tot ongeveer een meter of meer. Veel axonen zijn bedekt met een laag myeline. Dit zorgt ervoor dat de geleiding van elektrische signalen langs het axon versnelt. Myeline wordt gemaakt door speciale cellen, de zogenaamde gliacellen.

Gliacellen

Gliacellen hebben veel taken. Onderzoekers weten bijvoorbeeld dat gliacellen voedingsstoffen naar de zenuwcellen vervoeren, afval in de hersenen opruimen, delen van dode zenuwcellen verteren, en assisteren bij het op hun plek houden van hersencellen. Op dit moment worden door middel van onderzoek belangrijke nieuwe taken voor gliacellen in hersenfuncties ontdekt. De hersenen bevatten ten minste tien keer zoveel gliacellen als zenuwcellen. Lees meer over gliacellen >>

Deze tekst is gebaseerd op een artikel van BrainFacts.org – SfN

 

Steun ons werk

De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.

Steun ons werk