Menu
3 april 2018

Promotie Mehran Ahmadlou

Promotie
Heimel Groep

Op dinsdag 3 april zal Mehran Ahmadlou zijn proefschrift, met de titel “Subcortical visual processing and plasticity in mouse” verdedigen in de Aula van de VU in Amsterdam om 11:45 uur.

Wetenschappers gaan er vanuit dat zoogdieren vooral kunnen zien door de buitenste lagen van de hersenen, de zogeheten hersenschors of cortex. Uit het onderzoek van Mehran Ahmadlou blijkt dat veel van de elementaire beeldverwerking echter al gebeurt in dieperliggende hersengebieden, die direct met het oog verbonden zijn. In een van deze gebieden vond Ahmadlou een functionele organisatie, die eerder alleen bekend was in de hersenschors van grotere zoogdieren, zoals de mens, aap en kat.

Ook dachten wetenschappers altijd dat een lui oog (amblyopie) ontstaat doordat de hersenschors permanent verandert door foutieve visuele invoer. Ahmadlou laat zien dat deze verandering ook al optreedt in een gebied dat oog en hersenschors verbindt. Hij toont hiermee aan dat subcorticale gebieden een grotere rol spelen in visuele informatieverwerking dan eerder werd aangenomen.

 

Delen