Oprichting van het Korea-Nederland MindMirage Data Center
17 februari 2025
17 februari 2025
Het Korea Brain Research Institute (KBRI) heeft op de 13e aangekondigd dat het, in samenwerking met het Netherlands Institute for Neuroscience (NIN), het “Korea-Netherlands MindMirage Data Center” heeft opgericht in het Brain Research Commercialization Center en ter gelegenheid hiervan een internationaal symposium organiseert.
Na het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MOU) in december 2023 met het Netherlands Institute for Neuroscience en de Netherlands Brain Bank voor samenwerking op het gebied van onderzoek naar menselijk hersenweefsel en de ontwikkeling van behandelingen voor hersenaandoeningen, blijft KBRI werken aan een basis voor internationaal gezamenlijk onderzoek met Nederland. In oktober vorig jaar werd KBRI geselecteerd voor het “2024 Advanced Bio Global Competency Enhancement Project,” gefinancierd door het Ministerie van Wetenschap en ICT en de National Research Foundation of Korea.
Het “MindMirage Data Center” heeft als doel grootschalige gegevens (big data) te verzamelen en te analyseren uit zowel menselijk als diermodelonderzoek naar hallucinatoire ervaringen en de ontwikkeling van digitale gezondheidstechnologieën te bevorderen. Het samenwerkingsproject heeft enkele belangrijke doelstellingen: (1) Digitalisering van hallucinatoire ervaringen door het verzamelen en integreren van big data uit menselijke hallucinatiecohorten en diermodellen. (2) Het opzetten van een platform voor preklinische en klinische gegevensdeling en geïntegreerde analyse. (3) De strategische ontwikkeling van biotyperingstechnologieën en toepassingen op basis van hallucinatoire mechanismen.
In de beginfase zal het MindMirage Data Center zich richten op het ontwikkelen van onderzoeksmodellen voor hallucinaties bij zowel dieren als mensen en op het opbouwen van een uitgebreide hallucinatie-database (DB). Om dit te realiseren, zullen Korea en Nederland een samenwerkingsinfrastructuur opzetten en een wereldwijd multidisciplinair onderzoeksnetwerk vormen om neuro-imaging te integreren met omics-gebaseerde studies van hallucinaties. Daarnaast zal het centrum bestaande gegevens benutten om een biomarker-database voor hallucinatoire ervaringen te construeren en de onderliggende neurofysiologische mechanismen te onderzoeken om de nauwkeurigheid van onderzoek te verbeteren.
Een belangrijk doel van het centrum is het verfijnen en valideren van hallucinatoire mechanismen door middel van geïntegreerde data-analyse en de ontwikkeling van geavanceerde biotyperingstechnologieën. Om dit te bereiken, zal het centrum internationale academische uitwisseling en onderzoekssamenwerking versterken en gebruik maken van AI-gestuurde multidimensionale data-integratie om nauwkeurige biomarkers te identificeren die verband houden met hallucinaties.
Dit Korea-Nederlandse samenwerkingsonderzoek zal niet alleen bijdragen aan een beter wetenschappelijk begrip van hallucinaties, maar ook aan de ontwikkeling van innovatieve digitale gezondheidsoplossingen voor psychiatrische en neuropsychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie.
Tijdens de inauguratieceremonie van het centrum op de 13e zal KBRI-president Pan-Gil Seo de openingsspeech houden, gevolgd door felicitatietoespraken van Hyukmo Nam, directeur van de Advanced Biotechnology Division van het Ministerie van Wetenschap en ICT, en Peter Wijllhuizen, hoofd van de afdeling Wetenschap, Technologie en Innovatie van de Ambassade van Nederland in Zuid-Korea. Serge Dumoulin, directeur van het Spinoza Centre for Neuroimaging aan het Netherlands Institute for Neuroscience, en Isabell Ehmer, onderzoeker bij de Netherlands Brain Bank, zullen samen met Ja Wook Koo, hoofd van het Global Emotion and Addiction Research Initiative bij KBRI, de doelstellingen en plannen van het samenwerkingsproject presenteren. Het evenement wordt afgesloten met een ceremonie voor de onthulling van een plaquette, herdenkingsfoto’s en een rondleiding door de onderzoeksfaciliteiten.
Ter ere van de oprichting van het gezamenlijke onderzoekscentrum wordt op de 14e een internationaal symposium gehouden. Serge Dumoulin zal een keynote-lezing geven met de titel “From Population Receptive Fields to Psychedelics: Computational Insights into Altered Minds,” en Isabell Ehmer zal een presentatie geven over “NBB: From Tissue Collection to Molecular Psychiatry.” Andere deskundigen, waaronder Dr. Wonbeom Jung en Dr. Yongjeon Jung van KBRI, professor Jongmin Lee van Hanyang University, professor Yoobin Lim van het Seoul National University Hospital, en Dr. Jongcheol Ra en Dr. Namsun Chu van KBRI, zullen lezingen geven over onderwerpen zoals neuro-imaging, data-gestuurd onderzoek en psychiatrische en neurologische aandoeningen.
KBRI-president Pan-Ghill Suh: “Het Nederlands Herseninstituut is een gerenommeerd onderzoeksinstituut met een geschiedenis van meer dan een eeuw op het gebied van neurowetenschappelijk onderzoek in Europa. Via ons gezamenlijke onderzoekscentrum streven we ernaar gepersonaliseerde digitale gezondheidsoplossingen te ontwikkelen voor de bestrijding van hallucinatoire stoornissen en onderzoek te verrichten dat tastbare voordelen oplevert voor het publiek.”
De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.
Steun ons werk