Kleine hersenen nu beter in beeld gebracht met behulp van nieuwe techniek
17 januari 2023
17 januari 2023
Onderzoekers van het Spinoza Centrum hebben een methode ontwikkeld waarbij er in detail naar de kleine hersenen gekeken kan worden.
Het cerebellum, ofwel onze kleine hersenen, is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor onze motoriek en daarnaast een belangrijke structuur voor gedrag en cognitie. De kleine hersenen hebben ongeveer de grootte van een perzik en bevinden zich onder onze grote hersenen, in de achterste schedelgroeve. Hoewel dit onderdeel slechts 10 procent van het volume van ons brein uitmaakt, bevatten de kleine hersenen meer hersencellen dan de rest van ons brein. Een belangrijk gebiedje dus, die we goed in kaart willen brengen.
De menselijke kleine hersenen bevatten, in vergelijking met die van andere zoogdieren, heel veel vouwen. Dat zorgt ervoor dat het een moeilijke structuur is om volledig in beeld te brengen, doordat de verschillende lagen dicht op elkaar zitten. Met behulp van de huidige imaging technieken, kon slechts de grove structuur goed bekeken worden, waardoor de kleine details niet anders dan genegeerd kon worden. Het ingenieuze structuurtje is dus nog voor een groot deel onontdekt. Maar hier lijkt nu verandering in te komen.
Onderzoekers van het Spinoza Centrum hebben een methode ontwikkeld waarbij er naar de kleine hersenen gekeken kan worden met behulp van een sterke 7-tesla MRI-scanner. Door te corrigeren voor eventuele bewegingen tijdens bijvoorbeeld het ademen van de proefpersonen, slaagde het team erin om een resolutie te bereiken van 1/5e van een millimeter. Daarnaast kunnen de onderzoekers op basis van deze gegevens de kleine hersenen reconstrueren en digitaal opblazen, waardoor de patronen goed zichtbaar worden. Ook kunnen de kleine hersenen ‘live’ bekeken worden tijdens het uitvoeren van verschillende taken.
Onderzoeker Nikos Priovoulos: ‘We kunnen nu tot in detail kijken naar de cognitieve rol van het cerebellum en de klinische aspecten die gerelateerd zijn aan het cerebellum. Bij multiple sclerose (MS) bijvoorbeeld, speelt het cerebellum een belangrijke rol. Zo hebben MS-patiënten motorlaesies, wat wil zeggen dat zij beschadigingen hebben van de zenuwcellen betrokken bij beweging. Van dierstudies weten we al dat er degeneratie van deze cellen plaatsvindt, maar het is nu voor het eerst dat we het met zoveel detail direct in het menselijke brein kunnen bekijken.’
‘We weten dat het cerebellum betrokken is bij heel veel functies. We starten op dit moment met het kijken naar bewegingsgerelateerde stoornissen, omdat dit de meest prominente rol is van het cerebellum. In de eerste fase zullen wij MS-patiënten scannen en daarna hopen we ook andere klinische groepen in kaart te gaan brengen. We weten nog niet wat deze resultaten voor effect hebben op de langere termijn, maar we hopen dat het een voorspellende waarde kan hebben voor deze patiënten.’
Bron: Radiology
De Stichting Vrienden van het Herseninstituut ondersteunt baanbrekend hersenonderzoek. U kunt ons daarbij helpen.
Steun ons werk